Основи на месодайното говедовъдство – Родителски характеристики

Често хората, интересуващи се от месодайно говедовъдство, скачат директно към избора на порода. Аз също минах по този път и недоумявах, когато ме питаха „ок, порода за какво?“. Факт е, че различните породи и дори индивиди имат различни качествени характеристики и почти винаги тези характеристики са обратно пропорционални – получаваш едно, но губиш друго. В следващи публикации ще се опитаме да опишем типовете ферми и подходящите за тях породи, но преди всичко трябва да си изясним за какви качествени характеристики става въпрос.

Нека първо ви опиша идеалната ферма по отношение на говедата в нея…

Имате здрави и красиви крави, всяка от тях ражда по едно теленце без никаква асистенция, теленцата при отбиване  тежат 320-350кг благодарение на майчиното мляко, после до навършване на година стават 600кг, на година и половина са 800кг и ги предавате на кланица, където ви дават премия за огромните пържоли с точно достатъчно залояване за прекрасен вкус. Отделяте част от юниците за ремонт и увеличаване на стадото и те имат същите характеристики като майките си. През цялото време животните са само на естествена паша, зимата изкарват на слама и вода, биците са с прекрасен темперамент и безотказна заплодяемост, кравите от една страна пазят  малките си от хищници и кражби, а от друга са кротки като агънца към пастирите…

🙂 Повярвайте ми, не е лесно да описваш идеални неща… Нужно ти е доста време после, за да се върнеш в реалността.

В горното описание стана дума за четири основни групи характеристики:

I. Родителски качества. Това са важни за кравите-майки характеристики. Никога не забравяйте, че точно кравите-майки са вашия актив, от това как те се „справят“ зависи успеха на вашата ферма. По принцип кръстоските от първо поколение (F1) имат силно увеличени родителски качества поради „генетичния бум“ (хетерозис), който притежават. По-долу са изброени характеристиките в реда на тяхната важност, според мен 🙂

1). Фертилност (заплодяемост). Това е способността на кравите/юниците да зачеват в рамките на една кампания (не намирам по-подходяща дума). Поставям това качество на първо място, защото незаплодената крава означава чист разход по изхранването й за цяла година, без да имате какъвто и да е приход насреща и без гаранция за следващата година. Фертилността е генетично качество (предава се в родословието и породата като цяло), но влошаването й може да бъде предизвикано и от хранене, стрес или неправилно гледане. Донякъде е обратно пропорционален на мускулния прираст.  

2). Лекота на отелванията. Това е способността на кравата-майка да изроди плода без външна помощ. Важно е, защото усложненията често завършват със смърт на теленцето, майката или и двете – чиста загуба. Дори и да не се достигне до фатален край, самото асистирано отелване е сложен и трудоемък процес и е добре да се избягва. Една уговорка – лесното отелване е функция както на анатомията на майката, така и на теглото и телосложението на плода. Ето защо характеристиката  „лекота на отелванията“ трябва да се носи и от бика, и от майката, за да имате наистина леки отелвания. Счита се задължително юниците да се покриват с бици с тази характеристика. Доколкото е пряко свързано с теглото на теленцето при раждане, качеството е характерно за някои породи като цяло, но по-често се носи само от конкретни родословия. Струва си да се отбележи, че малкото тегло при раждане означава и по-ниско тегло при отбиване.

3). Млечност. От нея зависи прираста на теленцето в месеците до отбиването му. Тук принципът „колкото повече – толкова по-добре“ не важи. Първо – теленцето има ограничен капацитет на поемане и достигането на крайности в млечността (например примеси от млечни породи в генетиката) води до задължително доиздояване, за избягване на маститите. Второ – доказана е обратна връзка между гените на млечността и мускулатурата (за справка – черношарено говедо). Важността на характеристиката „млечност“ е в избягването на прекалено нискомлечни породи/родословия – важна е „златната среда“.

4). Дълголетие (продължителност на разплодния период). Изцяло икономически показател, но поради важността му само за кравите-майки е класифициран тук.

 

 Следва продължение – „Месни характеристики“.

Advertisements
Публикувано на Месодайно говедовъдство - Общи познания и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s