Основи на месодайното говедовъдство: Месни характеристики

(продължение)

 II. Месни качества. В крайна сметка това е основната цел на месодайното говедовъдство – добивът на месо. В тази група са характеристики, важни за телетата, които угоявате за крайния пазар.

1). Среднодневен прираст. В общия случай това е Характеристиката, от която зависи най-силно успехът на вашата ферма. Изчислява се в килограми на ден, като резултат от общия прираст (крайно тегло минус тегло при раждане), разделен на възрастта в дни на животното. Тази характеристика е както генетично обусловена, така и резултат от храненето. Поради тази причина има известен субективен фактор, когато четете в каталог на разплодни бици за прираст от 1,800гр./ден например – зависи с какво и на каква цена е хранено животното. Все пак по правило високите стойности означават най-малкото наличие на генетична „склонност“ към висок прираст. Както показва самото име, това е доста усреднен показател и когато четем статистика и/или изготвяме за своето стадо, далеч по-информативни са следните производни показатели:

  • Тегло при отбиване. За по-добра сравнимост се използва тегло на точна възраст – в някои страни е на 205-ия ден, в други – 210-ия. Изключително важен при селекцията (избора на животни за покупка, или при прочистване на стадото) показател! До отбиването си телето се е хранило (в общия случай) само с мляко, осигурено от майката. Следователно средния прираст, който е постигнало, е резултат изключително от гените, предадени му от двата родителя, плюс качеството „млечност“ на майката. В този показател почти няма субективен елемент на хранене, въпреки че майката все пак би трябвало да получава поне достатъчен порцион. Ако теленцето е било с лесно отелване и има забележително по-високо от средното за породата тегло при отбиване, вие сте „улучили“ поне петица от генетичното тото и почти сигурно разполагате с бъдещо животно за разплод!
  • Тегло на едногодишна възраст (365-ия ден). Важен за сравнения показател, доколкото до тази възраст телето се храни предимно с трева/сено и способността му да наддава в тегло е все още по-силно повлияна от гените, отколкото от субективни фактори.
  • уговорка: по-горе описах важността на показателите от гледна точка на селекцията. Ако сте собственик на стадо (особено начинаещ такъв), силно препоръчвам възможно най-чести претегляния (поне веднъж месечно) – измененията в прираста са най-сигурния знак дали всичко е наред или трябва да промените хранителния режим.

2). Рандемани. Както вече споменахме, целта е да се добие месо. За съжаление обаче то върви комплект с рога и копита ;), кости, кожа, вътрешности, кръв… Процентното отношение на кланичния труп (месо плюс кости)  към общото тегло на животното се нарича кланичен рандеман. Този процент варира при различните породи. При нормален пазар (в какъвто се надявам да се превърне българския) кланичния рандеман директно рефлектира върху изкупната цена на животните, ето защо е сравнително важен фактор при избор на порода.

3). Вкусови качества. Тук не става въпрос за „Вкусно ли е месото?“ :), просто не намерих по-добра формулировка. Ето за какво говорим: някои породи са склонни към наптрупване на мазнини повече, отколкото други; някои имат стегнато крехко месо, при други е по-отпуснато; някои са със сочно месо, други – със сухо. Не на последно място идва и специфичното междумускулно затлъстяване (мрамориране), което е характеристика на някои породи, но е много деликатно и трудно за постигане. Изборът на комбинацията вкусови качества е изключително важен ако предлагате произведеното от вас месо на краен потребител.

Advertisements
Публикувано на Месодайно говедовъдство - Общи познания и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s