Основи на месодайното говедовъдство: Мениджмънт характеристики

(продължение)

III. Мениджмънт характеристики. Това са качества, касаещи по-скоро фермата като предприятие – включват икономическа ефективност и податливост на управление на животните.

  1. Ефективност на оползотворяване на фуража – индивидуална характеристика, показваща необходимите килограми храна (приравнени в сухо вещество) за добиването на прираст от килограм живо тегло. Вече споменахме преди, че едно животно с висок прираст само по себе си не означава нищо – важно е на каква цена е постигнат този прираст. Почти е невъзможно да получите достоверна информация за този показател при закупуване на животни, но при управлението на вашата собствена ферма този показател е границата между загубата и печалбата!  Редовно водене на документация, чести замервания на теглото и решимост при сортирането/прочистването на стадото са ключови елементи при постигане на ефективността. По разбираеми причини този показател е измерим през месеците на оборно хранене (зимуването). Вторичен фактор в тази група е необходимия за зимна поддръжка на разплодните животни фураж (обикновено е процент от живото тегло на ден) – характеристика за породите.
  2. Кроткост – податливост на животните на управление. Това е индивидуална характеристика, но в някои породи кротките индивиди са много по-често срещани, отколкото в други. Говедата са големи, силни и опасни животни и никой фермер (особено начинаещия) никога не трябва да забравя това! В много ферми в западна Европа и САЩ кроткостта е основен фактор при прочистването на стадото – това за съжаление увеличава шанса да попаднете на буйно животно при покупка от друг фермер. Това е причина да препоръчвам винаги преди покупка животните да се наблюдават в реални условия поне часове (ако не и дни). Крайностите в кроткостта обаче не винаги са желателни – ако стадото се отглежда в по-диви условия (планински пасища например) и не е под постоянен надзор, защитата на малките от хищници (включително и двукраки) е основна грижа на кравите. Крайно кротките бици най-вероятно изпитват липса на тестостерон и не може да се очаква да „вършат работата си“ както трябва. И накрая едно правило – няма животно, което да е гарантирано кротко – винаги очаквайте изненади.
  3. Възрастови характеристики – вече споменах дълголетието, но има още няколко качества на разплодните говеда, от които зависи кога, на какъв период, колко дълго ще получавате приходите си от дадено животно. При женските животни това са възраст на първо зачеване (скорозрелост), период между отелванията, продължителност на лактационния период. При биците за разплод – възраст на полова зрелост и възраст на спиране на репродукцията.

(следва Телосложение)

Advertisements
Публикувано на Месодайно говедовъдство - Общи познания и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s