Генетика – резюме

(публикациите са подредени отдолу-нагоре)

Понеже предната статия „Основи на генетиката“ се получи доста дълга, реших да направя резюме за какво всъщност иде реч. Моля, направете си труда поне веднъж да изчетете дългата статия, а още по-добре да прочетете нещо по-сериозно по темата.

И така, какво от генетиката е важно за всеки фермер:

1).  Животните са нещо повече от това, което виждаме. Те носят наследствена информация за характеристики на предците си и тези характеристики могат да се проявят в поколението им.

Практическо значение: Напоследък става все по-привлекателна идеята млечните стопанства да правят промишлени кръстоски с месодайни породи. Дори и първото поколение от кръстоска между млечна и месодайна порода да изглежда с повишени месодайни качества, в следващите генерации от тази кръстоска с голям шанс ще получите торба кокали, каквато е представлявала черношарената им баба. Промишлените кръстоски са предназначени директно за кланицата, без да се оставят животни за разплод от тях. Не купувайте говеда за разплод, ако имате съмнение за наличие на голям процент „млекодайна“ кръв в тях.

2). Доминантните характеристики скриват какво има „зад тях“.

Практическо значение: Тук идва любимият ми пример – какво се получава от кръстосването на Лимузин и Ангус? Получавате говедо с добра замускуленост, изцяло черен цвят и без рога – на пръв поглед чистокръвен Ангус и вие спокойно можете да го купите за такъв. Причината за това е, че въпросните характеристики са доминантни (но само до първото поколение, за справка – раздела за хомо и хетеро).  Всичко е наред, но ако давате пари за чистокръвен бик Ангус и в следващия момент половината му теленца „цъфнат“ с рога, изненадата няма да е от най-приятните. А какво става ако „скритото зад завесата“ е някое Жарсе (Jersey) например? Добавено на 16.11.09: Начинът за избягване на подобни грешки е подробно изучаване на „фенотипа“ (външния вид, характерните белези) на породите и родословията. Кравите имат характерни черти подобно на хората, достатъчно е да се вгледате в тях и да знаете какво търсите – доминантните характеристики не покриват съвсем „лицето“ на прикритата порода (говорим за цялостен облик, не само главата 🙂 ).

3). Инбрийдингът (близкородственото размножаване) е изключително мощно и опасно средство в селекцията.

Практическо значение: Една истинска история, дано ви стресне достатъчно: през есента на 2008 година говедовъдния бизнес в Щатите „гръмна“ за пореден път от нова истерия – синдрома „къдраво теленце“ (CCS, curly calf syndrome, впоследствие наречен Arthrogryposis Multiplex – АМ). Оказа се, че едно от най-използваните родословия в породата Ангус – това на бика GAR Precision 1680, е носител на вроден генетичен дефект, водещ до мъртвородени теленца с усукан гръбначен стълб. За да се прояви този дефект, трябва дефектния ген да „срещне“ животно, носещо същия дефектен ген, сиреч и двамата родители да са повлияни от същото родословие (не при пряк инбрийдинг, дори и при далечно родство). Причината за истерията била, че въпросния бик имал повече от 10 000 регистрирани синове първо поколение (заради бума на изкуственото осеменяване и интернет пордажбите на семенен материал). Ако не ви мързи, сметнете тези синове колко синове имат и после още колко всяка година от 1992 до 2008. Сметнете и женските и тяхното поколение – става въпрос за милиони животни, значителен процент от популацията на породата Ангус и от броя крави в САЩ изобщо. Избягването на среща между далечни роднини на 1680 се оказало мисия невъзможна. За късмет, по-нататъшни тестове показали, че само 8% от поколението на Precision са носители на гена (благодарение на последвала благоприятна мутация или скриване на скелетите в гардероба). И все пак 8% от милионите е огромно число. Всички те отишли за кайма.

По това време започна „голямото кръстосване“ – в момента, една година по-късно, повечето крави Ангус се кръстосват с бици от други породи за избягване на риска. Кръстоските са масово използван инструмент заради хетерозиса, просто AM увеличи значително процента им. Възникна и нова мода – сега почти всички разплодни бици, предлагани за изкуствено осеменяване, се подлагат на ДНК тестове за генетични дефекти.

Да се върнем на инбрийдинга – въпросния дефект не само се проявявал при близък и далечен инбрийдинг; самия дефект се оказал резултат от близък инбрийдинг при предците на 1680. Ирония, нали.

Ето за какъв дефект става въпрос:

Не си правете заключения за изолиран случай само в една порода, АМ просто се оказа най-разпространения. Генетични бомби гърмят на десетина години във всяка една порода навсякъде по света и обикновено са резултат от пресметнат риск на специализирани селекционери – в този случай поне се следи за проява на дефекти. По-опасните са тези, които са породени от незнание и се разпространяват „зад завесите“ на публичното внимание.

Моля всеки, който чете тук, да помогне. В говедовъдството навлизат много неуки или нежелаещи да учат хора, които почти не срещат зоотехници или ветеринари в живота си. Инбрийдинга е по-масов, отколкото предполагате и рано или късно ще гръмне и при нас някоя генетична бомба. Поне за него обяснявайте на всеки, за когото се сетите. Добавено на 16.11.09: За начините за избягване на инбрийдинга писах в статията „Основи на селекцията“.

4). Хетерозиса е еднократен бонус при кръстосване на различни породи или далечни родословия, но пречи за наследствеността.

Практическо значение: Увеличаването на плодовитостта, млечността и дълголетието, получени в резултат на хетерозиса, са примамлив ефект за фермите с „родителски“ стада. За съжаление поколението на кръстоските е по-непредсказуемо и разнородно, отколкото при чистопородното развъждане.

следваща статия – Месодайни породи – общи познания и типове

Advertisements
Публикувано на Породи и селекция и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Генетика – резюме

  1. linbul каза:

    На 16.11.2009 добавих малки коментари в края на частите за „зад завесата“ (2.) и „инбрийдинга“ (3.)

  2. Pingback: Продавате ли малки месодайни теленца? | Месодайно Говедовъдство

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s