Месодайни породи – общи познания и типове

(публикациите са подредени отдолу-нагоре)

Понеже статиите започнаха да се трупат като брой, искам да направя поредната уговорка вместо увод :). Не очаквам всеки, който попада на конкретна статия, да е изчел или да трябва да изчете всичко останало, писано преди нея. Ето защо вместо честите ми „както писах по-рано“, ще се наложи понякога да повтарям някои неща. За тези, които четат подред – извинявайте за повторенията. И така, както писах по-рано ;), започваме поредицата теми за породите…

Тук обикновено се връщам след като съм написал цялата статия, за да кажа че не съм бил пиян :). Този път уговорката ми е, че нямам автокъща и изобщо не се занимавам с коли… Нито някой вносител на коли ми плаща за рекламата (не е късно да се сети де) 😉

Първо – какво са породите? От статиите за генетика се разбрахме, че говедата са групирани в породи според това какъв „комплект“ от ясно различими общи за породата характеристики носят. За тези характеристики отговарят гени, които са ярко изявени и със силна онаследяемост. По-нататък, при описанието на всяка порода, ще се опитам обективно да опиша характерните им белези, силните и слабите им страни. Помнете, че избирате и отглеждате животни с комплексни характеристики и когато получавате едно качесвто, с него вървят и други (евентуално нежелани), или губите такива, които бихте получили от друга порода.

Много често във форумите изплува следния въпрос „Искам да се занимавам с месодайно говедовъдство, коя порода ще ми препоръчате?“ (понякога за разнообразие става въпрос за порода овце, кози, патици и прочие гадинки). По-странното в тази ситуация е, че подобен въпрос получава отговори (от сорта на „тази е най-добра“), а пък ако питащия започне да изпълнява препоръката, направо става страшно.

Какво толкова е нередното в горния пример? Нека преобразуваме този разговор:

– Искам да си купя някакво моторно превозно средство, какво ще ми препоръчате?

– Вземи си трактор „бийп за марката“, сто и петдесет коня, с GPS система за малко под половин милион лева! (винаги ще се намери някой да отговори без уточняващи въпроси, просто защото има такова, или по-често защото е чул, че на един приятел вуйчо му казал, че нещото е добро).

И вие си купувате трактора, за да карате с него трите си деца на детска градина?!?! Ок, някой ще опонира, че „месодайно“ е уточняваща информация. Ами уточнете за „четири колела“, или хайде да е „лека кола“ и си купете двуместно Ферари тогава, за същата цел! 🙂

И така, след този глупав пример (струваше ми се добра идея преди да го напиша 😳 ), идва ред на първата препоръка:

НЯМА УНИВЕРСАЛНИ ПОРОДИ, ВСЯКА СИ ОТГОВАРЯ НА ОПРЕДЕЛЕНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

С други думи – когато избирате, или просто се интересувате от порода месодайни говеда, трябва да сте наясно „порода за какво“ ви трябва и как тя се вписва във вашите специфични условия. Ето един пример за уточнени условия за избор:

 • искате да развиете стадо, което да дава най-големия възможен прираст (че кой не иска, само че на някои повече им пука на каква цена го постигат)
 • имате изобилие от трева и фураж (съответно ефективността не е най-голямата ви грижа)
 • голям размер на кравите и биците не ви притеснява (а би трябвало, но сте готов да поемете риска и да вложите малко повече средства в огради)
 • нямате ясни изисквания за вкусовите качества на месото (продавате на масовия пазар, не за ресторант или специализиран магазин)
 • евентуално асистиране при отелванията не ви притеснява (сиреч имате обор, помещение за отелвания и желание и знания да го правите).

Всичко изглежда наред, някой смело ви препоръчва Шароле (и аз бих го направил), вие влагате сериозна сума пари и започвате да отглеждате Шаролета на китните си планиснки ливади в Родопите, на доста стръмен терен. В следващия момент половината от вашите красиви белички еднотонни крави се оказват с проблеми с краката и още куп проблеми породени от качването на тежки добичета по стръмните ливади. Това е само един пример за „малките“ подробности, с които трябва да се съобразявате. Всички изредени по-горе уточнения са важни по пътя на избирането на породата и дори индивидите.

Като стана дума за индивиди, нека ви дам друг пример „от живота“ 🙂

КАКВА МАРКА ТИ Е КОЛАТА?

Навярно сте чували (а може би и задавали) този въпрос стотици пъти. Да речем, че Пешо (човек, не клетката от генетиката) има „Киа“, а Иван има „Фолксваген“. За всеки, разполагащ само с тази информация, колата на Иван вероято е по-добра и със сигурност е по-скъпа от тази на Пешо с „Киа“-та (ако изключим върлите фенове на корейски коли и върлите противници на всичко немско). Нека обаче се вгледаме в подробностите – Пешо кара пикап 4х4, чисто нов и с всички екстри, докато VW-то на Иван е от най-малките и постни колички, с еднолитров двигател и е на 15 години (каран от немска баба само до хлебарницата, както са всички коли втора употреба). Пак са „Киа“ срещу VW, но… Марката сама по себе си не е кой знае какво, тя е само част от характеристиките на колата/кравата.

Когато си купувате МПС, първо се уточнявате какъв тип ви трябва (камион, пикап, лимузина, кросов мотор), после проучвате кои марки произвеждат такива типове, избирате си марка и модел (също много важен избор) и накрая оглеждате конкретното МПС в каква форма е (и на каква цена можете да се спазарите за него). Абсолютно същото става с избора на добитък – . Е, жена ми на въпроса какви коли харесва, отговаря „червени“ 😀 , но тук говорим за сериозния разумен избор.

И така, преди да напиша следващия тъп пример от живота на автоджамбазите, да си извадим поредния извод: Породите са марката, родословията са моделите, а всяка крава и бик си имат индивидуална кондиция и качества.

 Да, марката е важна, особено ако продавате на „марков“ пазар (например на клиент, който повлиян от рекламата, „знае“ че истинските коли са само Мерцедес). Има комбинации от условия, за които отговаря само една порода (както пишещите условия за държавни поръчки знаят, на условието „обем на двигателя точно 1947куб.см.“  отговаря само една марка). В повечето случаи обаче, разполагате с избор от няколко породи с подобни качества и избора на родословия и индивиди измежду тези породи е много по-важен.

МЪЖКИ И ЖЕНСКИ ПОРОДИ

Съжалявам, не намирам по-добро определение. Нека ви разкажа за какво става въпрос…

В общия случай задачата на месодайното говедовъдство е да отглежда крави, които отглеждат телета, които нищо не отглеждат, а отиват на пазара за месо.  Освен за телета за месо обаче, има нужда и от отглеждане на женски телета за крави-майки, за да заменят остарелите, болните или неставащите за нищо крави, както и да се отговори на търсенето на женски животни за нововъзникващи ферми.

Верни на закона на Майката Природа, че за да вземеш, трябва да дадеш, ако едно животно притежава силни месодайни характеристики, то е ….ъъъ… лош родител (родителските му характеристики не са от най-добрите). С други думи, при селекцията на породите (тяхното развиване и наблягане на отделни характеристики), някои породи са получили по-силни месодайни характеристики, а други – по-силни родителски такива. И понеже родителските качества са по-важни за кравите, затова ги наричам женски породи, а за другите остана просто да са мъжки, за да звучи добре :). Тези названия са си лично мои и по никакъв начин не рефлектират на процента на ражданията на животни от даден пол, в това отношение всички породи са си фифти-фифти.

По правило женските породи са със следните общи характеристики:

 • по-дребни са и съответно по-пригодени към пресечени терени, но и крайното им тегло също е по-ниско;
 • имат сравнително леки отелвания (това е производна както на размера, така и на селекцията им)
 • разходите за изхранване на кравите-майки са сравнително по-ниски (като горното);
 • скорозрели са; (достигат по-рано до полова зрелост, съответно могат да раждат по-рано). Тук разликата е между двегодишна възраст на първо отелване при скорозрелите и тригодишна при къснозрелите породи. С думи прости, от този параметър зависи колко години ще се грижите за женската, преди да получите първото й теле в отплата.

Мъжките породи от своя страна имат следните предимства:

 • имат по-висок прираст на тегло (най-вече заради повишения капацитет на поемане и обработка на храната, но и поради селекцията)
 • месото им е по-чисто от мазнини (доколкото е предимство. Дълго е за обяснение защо е така)
 • по-едри са и съответно достигат по-високо тегло в края на периода на отрастване.

Както малко по-рано в статията писах, породите са плод на селекция от страна фермерите, а фермерите на различни места са разполагали с различни условия и индивидуални предпочитания. Все пак ако сте фермер и продължавате да отглеждате „порода, която някога ще носи моето име и има страхотни рога и никакво виме“ и виждате на пазара какво страхотно добиче  без рога е докарал гадняра от съседното село и всички купуват неговите животни, вие ще се съобразите с предлагането на съседите и също ще развивате подобни качества. От там се е получило сходството по определени качества на породите в цели страни и дори континенти – в случая в западна Европа се развили предимно мъжки породи и ги нарекли континентални (за да подчертаят, че не включват Островите покрай Европа в сметката). Великобритания обаче винаги си е била малко затворена и дори се смята за отделен континент, повечето ферми за месодайни говеда там развили предимно женски породи (не за друго, а за да си получат име ;)) и за по-лесно тази група породи е наречена Британски породи.

Ако се върнем сега на автомобилните аналози, Британските породи са по-скоро като пикапи (лесно се приспособяват за всякакви условия и издържат на сериозен тормоз), а Континенталните са тежкотоварни камиони (вярно, харчат повечко и искат пътища, но я прекарай 20 тона с пикап).

И последно за днес, въпросът с който трябваше да почнем

КОЛКО ВАЖЕН Е ИЗБОРЪТ НА ПОРОДА?

… или казано с други думи „Ако не знам каква порода са ми говедата, ще фалирам ли?“.

Не, няма да фалирате, ако сте избрали внимателно индивидите за своите условия, знаете техните характеристики, знаете как да ги развивате (и го правите де) и не продавате на „марков“ пазар. В САЩ например над 80% от броя месодайни говеда е плод на натрупвани кръстоски и никой не може да каже каква точно е тяхната порода (но са предимно черни и народа си мисли, че са Ангуси. Ангус там има в изобилие, но чистопородното му отглеждане е предимно в развъдните стопанства). И все пак кръстоските са плод от съчетаването на породи и трябва да знаем качествата на това, което съчетаваме.

И накрая – списък на породите, за които смятам (и мога) да пиша в следващи публикации (подредени са в азбучен ред):

Абърдийн Ангус, Лимузин, Симентал, Херефорд и Шароле. Това са най-разпространените в Европа месодайни породи говеда, но ако някой има конкретно и важно желание за друга порода, нека ми напише коментар тук.

следва… (не знам още как ще се казва следващата статия, някоя порода ще е)

Advertisements
Публикувано на Породи и селекция и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

38 Responses to Месодайни породи – общи познания и типове

 1. krasen todorov каза:

  nesto za parthenaise

  • linbul каза:

   Здравей, честно казано нищо конкретно не знам за партенезите… Ще направя и една статия накрая за „екзотичните“ породи. Отсега ти казвам, че не препоръчвам използването на породи, които са на изчезване дори в родината си.

  • neznam каза:

   mnogo krasivi jivotni imam 130 broyki abardin i limozin

   • krasen todorov каза:

    mi prodai mi njakolko jenski teleta,ste sam blagodaren.

 2. krasen todorov каза:

  greshish tova e edna ot nai razprostranjavastata se poroda v momenta

 3. krasen todorov каза:

  v bg nisto ne se znae samo za ereforda i angusa daje nese znae za mesodainija simental

 4. krasen todorov каза:

  a parthenaise ne e ekzoti4na poroda a dosta stara i izvestna v evropa i amerika

 5. krasen todorov каза:

  aubraka blonda salera sasto sa mnogo razprostraneni v evropa

 6. krasen todorov каза:

  drebnite angliiski porodi v polsednite godini dosta namaljat za smetka na kasnozrelite v tova 4islo i piemonta i rpomanjola v poslednite godini namirat shiroko razprostranenie

  • linbul каза:

   Колега, в спора се ражда истината. Нямам нищо против да обсъждаме която и да е порода тук, и ако ми изпратиш написана някаква информация за отличителните черти на Партене (parthenaise), с удоволствие ще я публикувам.
   Относно „екзотиката“ на породите – в момента във Франция има регистрирани около 4,000 броя животни parthenaise (по данни на тяхната асоциация). На фона на 4,2 милиона глави месодайни крави-кърмачки (пак във Франция), това прави 0,1% (за сравнение Шароле и Лимузин са с по 40-45%). Това не пречи породата да е хубава, но да не се заблуждаваме за разпространеност и известност.
   Спрял съм се на петте най-разпространени в Европа и света породи, от които три са континентални (затова не ме обвинявай в пристрастност). Причината да пиша само за тях е, че имам преки впечатления за стада от тези породи и поне достоверна обективна информация от фермери и пастири за характеристики и особености на породите. Ако на някого му трябват рекламни материали за „нашата е по-по-най“ породи, може да ги намери във всяка развъдна организация по света.

 7. krasen todorov каза:

  greshka 35 000

 8. krasen todorov каза:

  vav francija saklar caws njama samo 4isti mesodaini porodi

  • linbul каза:

   🙂 не че нещо, но suckler cows (крави-кърмачки) включва всички крави, които кърмят телетата си. А това основно са месодайни породи. При всички случаи те моля да пишеш тук на кирилица, този сайт е на български.

 9. krasen todorov каза:

  ako samo po internet se zapoznavash s tezi danni mnogo barkash az se zapoznavam na mjasto

  • linbul каза:

   Срам ме е да си призная, но данните за бройката от дадена порода наистина ги взимам от интернет. Нямам възможност да отида да ги броя на място… Благодаря ти за труда, който полагаш за нас.

 10. krasen todorov каза:

  nete obvinjavam v pristrasnost a v tova 4e v momenta nestata se promenjat mnogo drasti4no hereforda se uedrjava 4rez krastosvane s simentala i limuzina a angusa s kianina i simentala a parthenais sas belgian blue sharole kulard main anju i parthenaise sa porodite na badesteto na vsjaka izlojba se govori za tova az sasto haresvam hereforda no vav evropa vsi4ki izpolzvat edrite porodi tova trjabva i v bg da stane a za parthenaise njama trudni otelvanija kato sharole teletata sa izklu4itelno mobilni maikite sa s mnogo visoka mle4nost bicite sa s goljama hibridna unasledjaemost randemana e po visok ot limuzin i sharole poradi mnogo malkoto kosti i maznini mesoto e s mnogo nisko sadarjanie na holesterol bjah na vsi4ki izlojbi tazi godina i navsjakade tezi jivotni se izkupuvat na nai visoki ceni sled belgian blue
  превод
  нете обвинявам в пристрасност а в това че в момента нещата се променят много драстично херефорда се уедрява чрез кръстосване с симентала и лимузина а ангуса с chianina и симентала а parthenais със belgian blue шароле кулард main anju и parthenaise са породите на бъдещето на всяка изложба се говори за това аз също харесвам херефорда но във европа всички използват едрите породи това трябва и в бг да стане а за parthenaise няма трудни отелвания като шароле телетата са изключително мобилни майките са с много висока млечност биците са с голяма хибридна унаследяемост рандемана е по висок от лимузин и шароле поради много малкото кости и мазнини месото е с много ниско съдържание на холестерол бях на всички изложби тази година и навсякъде тези животни се изкупуват на най високи цени след belgian blue

  • linbul каза:

   Така, явно тук се появи дискусия с рекламна насоченост… Запазвам си правото като автор на сайта да я прекратя в момента, в който се нарушат границите. Пак подчертавам, че нямам нищо против породата, на която си фен, но настоявам за честно представяне на фактите и данните. С цел да запазим обективността на всичко, което се пише тук като съвети, ще ти задам няколко въпроса:
   – колко телета си изродил или поне гледал как се отелват? Колко от тях са от „уедрените“ породи? Какви са процентите загуба на телета/майки в породите, които рекламираш?
   – кажи ми един недостатък на породата Parthenaise. Ако смяташ, че няма такъв, мога само да ти пожелая успех в отглеждането й, но моля да не я рекламираш колко е перфектна на този сайт.
   – погледни тук, на сайта на асоциацията във Франция, колко бика има линк . Още толкова намерих с триста зора и в ирландската асоциация линк. Сега ми кажи, сериозно ли рекламираш порода с няма и 40 бика в селекцията, повечето от които са братя и братовчеди???

 11. krasen todorov каза:

  za reklamni materiali az gi imam po4ti na vsi4ki evropeiski porodi

 12. krasen todorov каза:

  nesam fen no nemoje taka da se govori za porodi koito ne se poznavat v bg zatova ti predlagam poneje haresvam tvoite statiii i ti yrjabva da zapoznavash bg fermerite s porodite v evropa po moe mnenie v bg trjabva da se sazdade nanovo proekta za suclar cows tost kravi karma4ki kakto e v uk i irlandija ungarija ti go znaesh tozi modekl ta imame mnogo hubava kafjava poroda kato podlojka za f1 sas limuzina sharole ili parthenaise ili salera jenskite pak po edrite porodi moje i piemonta ta tova im e hubavoto sto sa i s dvoina muskulatura taka mojm da go razviem nasheto 4astno mesodaino govedovad stvo ste se radvam i da pishesh s kakvo se zanimavash moje i v bg da se srestnem januari ako si saglasen
  превод
  несам фен но неможе така да се говори за породи които не се познават в бг затова ти предлагам понеже харесвам твоите статиии и ти урябва да запознаваш бг фермерите с породите в европа по мое мнение в бг трябва да се създаде наново проекта за suclar cows тост крави кърмачки както е в uk и ирландия унгария ти го знаеш този модекл та имаме много хубава кафява порода като подложка за F1 със лимузина шароле или parthenaise или салера женските пак по едрите породи може и пиемонта та това им е хубавото сто са и с двойна мускулатура така можм да го развием нашето частно месодайно говедовад ство сте се радвам и да пишеш с какво се занимаваш може и в бг да се срещнем януари ако си съгласен

 13. krasen todorov каза:

  a za reklamata pak ti kazvam 4e taka e v evropa mnogo fermi vidjah i v mnogo ai centrove hodih vsi4ki sa na mnenie 4e ttazi i edrite porodi ste namirat vse po goljamo razprostranenie za v budeste a za izrajdane za sajalenie samo 4ernoshareni poneje prez komunizma samo tjah imashe ponashija krai a sega itjah gi njama
  превод
  а за рекламата пак ти казвам че така е в европа много ферми видях и в много AI центрове ходих всички са на мнение че ттази и едрите породи сте намират все по голямо разпространение за в бъдеще а за израждане за съжаление само черношарени понеже през комунизма само тях имаше понашия край а сега итях ги няма

 14. krasen todorov каза:

  abe 4ovek ti da nese razsardi nesto vzemi pishi dva reda iskam da vodim diskusija i za drugi porodi izobsto za mesodainoto govedovadstvo v bg

 15. krasen todorov каза:

  ako sam te zasegnal izvinjavai

  • linbul каза:

   Отдавна съм минал възрастта на детската градина, не съм се засегнал. 🙂
   Просто този сайт ми е малко между другото в момента, не успявам да съм всеки ден на линия. За дискусията за големите породи – имам някакъв опит с тях, а пък мои познати са патили достатъчно с отелвания и беден генетичен фонд, че да имам отрицателно мнение за тях. И все пак се опитвам да пиша обективно в блога, стига да разполагам с истинска информация, а не рекламни послания. Определено под тази тема вече проточихме много коментарите, следващата статия ще е за интензивно-екстензивно говедовъдство и те каня да пренесем дискусията там. И още веднъж те моля да минеш на кирилица – никой не е длъжен да се напъва да чете на латиница в български сайт. Пробвай това http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php
   Остани със здраве…

 16. krasen todorov каза:

  4ovek az sam v irlandija i ne stava na kirilica

 17. krasen todorov каза:

  tova za sardeneto beshe shega
  pishi s kvo se zanimavash i kade se namirash ste mi bude prijatno da se vidim v bg na 19 januari kacam v sofija . sea se pribiram ot zimnija pregled na bicite v dovea genetics neverojatno beshe moga da ti pratja snimki ako iskash razbira se.Mnogo mojesh da pomognesh za razvitieto na mesodainoto govedovatstvo v bg koeto e i moja mnogo otdavnastna ideja .No mislja 4e tova trjabva da stane s lekcii na jivo stoto nashite fermeri sa mnogo izostanali izobsto ot vsjakade.Az mislja da zapo4na s vnos na semenen material ot dovea za na4alo samo zamen a posle ste vidim .Pishi s kakvo se zanimavash.

 18. krasen todorov каза:

  A sansonet e pritejanie na fabroca belgia i semenen material se vnasja mnogo ot belgija v irlandija,v momenta toi e nai tarsen tuk ,i za tova i e dosta poskup.Vbelgija osemenjavat belgiiskoto sinjo s nego .A tuka 4estno da ti kaja ot tova 4e cjalden sa na pashali ili ot drugo mnogo malko trudni otelvanija imat tez hora.

 19. krasen todorov каза:

  abe 4ovek pkade se izgubi pishi dva reda

 20. krasen todorov каза:

  ama ti seriozno nestesh da pishesh

 21. Емил Николов каза:

  Бих искал да напишете нещо за породата Murray Grey’s.Имали такива внесени у нас и как биха се аклиматизирали . Поздрави Емил

  • linbul каза:

   Здравей, колега
   Явно на края на серията за породите ще напиша нещо по-сериозно за така наречените „екзотики“… Murray Grey са една от най-разпространените в Австралия, но са си екзотична за Европа порода, пък и техните предимства не се проявяват в тукашния климат.
   Не съм чувал за внос в България, пък и в цяла континентална Европа, на животни от тази порода. Може и да ги има де, но не съм чувал…
   Поздрави

   • Емил Николов каза:

    Благодаря и приятна вечер . Поздрави Емил

 22. krasen todorov каза:

  Pak zdravei nadjavam se tozi put da pisheh ,seriozno iskam da se svarja s teb molja napravi mi tazi usluga blagodarja

  • linbul каза:

   Колега, проверявай си мейла понякога 🙂
   Имаш ми мейл-адреса, винаги можеш да ми пишеш, както и всички други. Някак си не върви да пишем в коментари „айде да се видим“

 23. burgundec каза:

  Поздрави за Новата Година с пожелания за здраве и нови материали за месодаиното. Истински се радваи, да ти посетят над 4000 пъти блока не е малко. дискусията ви с Тодоров е много интересна и следа с удоволствие. и от обикновин розговор си учи много. Колкото до мери грей тази порода преди повече от 30 години рекламираше академик Хинковски и дори мисля ,че бяха внесени няколко екземпляря. но за нея няма нищо конкретно при наши условия. тодоров е прав,че вече се търси уедряване на по дребните месодайни породи, както и създаване ядро в млечните ферми от джерсей-на 500 крави с над 8000т средна млечност гледат и 50-60 джерсеики. така ,че производството се диктува от търсенето на пазара, а икономиката да си я прави фермера. отново поздрави за блока.

 24. krasen todorov каза:

  E az ti pisah na imeila ama ti ne otgovarjash pak da se vidim taka zasto ne az sam zemen 4ovek i mnogo haresvam hora koito razbirat ot tova a te sa mnogo malko v bg.Stete pomolja kato ja napravish fermata da pisheh ta da doida .Pishi i za drugite porodi po njakoi red ne za men a za fermerite da se obrazovat i vseki sam da si izbira porodata stoto ne e hubavo strana s monopol na edna ili dve porodi a s pove4e za pogoljamo geneti4no raznoobrazie.Pozdravi blagodarja

 25. vidovoto_ltd. каза:

  Здравейте,
  Надяван се да получа съвети и съдействие от знаещите
  След около месец се изнасям в родовото си селище в Понор планина.Намира се в село Добърчин, махала Лилашковци.Над санаториума “Цар Фердинад”?село Искрец.Тва е до гр. Своге,Софийска област.
  Имота е общо 90 декара от които 65 декара са ливади.Ще правя култивирано пасище с 6 тревни смески:
  Еспарзета-10%
  Звездан-10%
  Бяла детелина-4%
  Ежова главица-19%
  Безосилеста овсига-19%
  Червена власатка-19%
  Ливадна метлица-19%
  Садене другата пролет-2011 година.Пускане на добитък с електропостир-2012 година.
  Спрял съм се на Черен Ангъс./бях в щатите дълги години.пасе на некултивирани пасища целогодишно в големи снегове и студове.В Уайоминг,Колорадо,
  Дакотите,Небраска.В тексас-суша и бедни пасища.тва ще рече,че има условия и у нашенско.
  Неразбирам нищо от животновъдство и земеделие,но преминавам през доста интезивн курс на обучение във интернет форумите и литература.
  Та американския Ангъс е по-четвъртит и с по-висока задница.ама нема как да внеса от там…намерих семе от канада-15 $ на сламка.че поскъпне с транспорт и охлаждане….иначе родословието е от време оно.
  Та ми требе инфо за пасището и акъл за говедата.кое и как…
  Тревната смеска е добре-вирее на суша и студ и утъпкван!!!!като за при мен.
  Остава добитъка-от къде в европа да взема,стелни крави или крави с малки теленца,или само отбити телета….
  Начи по 10 декара на глава-6 броя.Съседите ми отстъпват за косене и паша около 40 декара с обши граници,ама немога да го култивирам.
  Имам 5 декара дъбова гора за сянка и завет и вода в пасищата.
  По принцип давайте акъл по сите въпроси.
  Тва го пускам у неколко теми дорде некой се обади и даде инструкции у коя тема да се пише по въпросо.
  Извинявам се за спама.
  Светльо

 26. Хари каза:

  Много ми харесва блога ! Браво на автора ! Интересна и полезна информация ! Поздравления !!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s