Месодайни породи – Абърдийн Ангус

НАРИЧАНА ОЩЕ…

Оригинално име – Aberdeen Angus.

На български се счита за правилно и „Абердин Ангус“. Често Абърдийн се пише Абърдин, Абердийн, Абардин и всякакви вариации (има обява и за „Албертин Ангус“ 😉 ). За Ангус досега съм срещал само да се пише и произнася Ангюс, въпреки че оригиналното произношение е ангЪс (ако сте в чужбина, особено англоезични страни, и питате за порода АнгУс, ще ви гледат странно). При всички случаи, когато пишете името на породата Ангус, внимавайте да не пропуснете „г“-то 😉

Вариации на името по света: в Америките го наричат само Ангус (Angus)  и си спестяват Абърдийна, но съкращението му е АА. В Германия са го смесили с малък процент Холщайн и са го кръстили Немски Ангус (Deutsche Angus), съкращение DT Angus или DA. Това „понемчване“ между другото е често срещано при породите в Германия, да им се чуди човек защо 😉

НА ПРЪВ ПОГЛЕД…

… Е черна или червена, без петна и без рога (научете го като стихотворение, ще ви е полезно). Ако не изглежда така, не е чистокръвен Ангус. При чистопородния Немски Ангус (да, звучи странно) често има бяло петно около вимето при женските.

Снимки от реални животни от реални ферми (само за пример и шарено в статията, потърсете из интернет повече снимки, за да си изградите представа) :

Крави

Бици (на 16 месеца)

Осем години след публикуването на статията се усетих, че не сме сложили снимки от нашето стадо 🙂

Говедата на ферма „Линбул“

ОТЛИЧИТЕЛНИ КАЧЕСТВА НА АБЪРДИЙН АНГУС

 • Въпреки, че е британска порода, по тегло говедата от порода Абърдийн Ангус са по-скоро „средно тежка категория“. Ако ви върши работа показател „тегло на биците 600-1400кг“, това е теглото в породата.
 • Като ръст са по-скоро ниски, с къси крака. Подходящи са за стръмни терени.
 • Формата на тялото на биците и особено на кравите от порода Ангус е специфична – докато трупът (без краката) на останалите породи е по-скоро „вретено“, Ангусите (особено женските) са с формата на цилиндър. За себе си ги оприличавам на „куфари“. Това е характерна черта от фенотипа при разпознаване на чистопородни животни Ангус.
 • Кравите от порода Абърдин Ангус имат значително по-постоянна млечност през целия период на лактацията. Това ги отличава особено от повечето континентални породи, но невинаги се счита за плюс.
 • Генът за „без рога“ е доминантен и при кръстосване поколението на чистопородния хомозиготен Ангус е 100% безрого.
 • Теглото при раждане на теленцата от породата е най-ниско от всички стандартни месодайни породи. Като следствие процентът на лесни отелвания в породата е най-висок. Подчертавам, че причината е в теглото на теленцата, не в анатомията на майките.
 • Абърдийн Ангус е най-скорозрелата порода месодайни говеда. Счита се за правило възрастта на първо отелване в породата да е около 23-24 месеца.
 • Не са претенциозни към храната, справят се почти еднакво добре и на паша, и на оборно хранене.
 • Лесно издържат на открито през цялата година, устойчиви са.
 • Един от най-високите прирасти при фазата на финиширане – хранене със силажи  и зърно в последната фаза на угояването.
 • При подходящ хранителен режим отлагат лесно междумускулни мазнини – мрамориране на месото.
 • Месото на Ангус достига максимума на своето качество след постигане на мраморирането. По тази причина породата не е подходяща за отглеждане за телешко до 12 месечна възраст (не че месото е лошо, просто не е развило потенциала си). Говедата порода Абърдийн Ангус са по-скоро в направление на угояване за „говеждо месо“ при възраст за кланица 14-18 месеца. Това е характеристика и на другите „британски породи“.
 • Счита се, че Ангус имат различаващ се вкус на месото, но това по-скоро е ефект от мраморирането.
 • Често за говедата Ангус се казва, че са „темпераментни“. Това всъщност е мек израз за „луди“ – характерът на тези говеда е доста примитивен и особено женските с малки теленца са „лесно избухливи“.

ВЪЗМОЖНИ ГРЕШКИ

 • Често гените на породата „маскират“ кръстоските да изглеждат като чистопороден Ангус. Не разчитайте да ги разпознавате само защото сте гледали много снимки на ангуси в интернет, искайте документи или си наемете консултант.
 • Черните Ангуси се нагряват изключително лесно от слънчевите лъчи дори и през зимата. Говедата от тази порода трябва задължително да имат свободен достъп до сянка. Това правило важи за всички породи и цветове, но при черните неспазването му може да ви донесе най-големи вреди.
 • Това е единствената порода, за която опитните говедовъди изрично препоръчват да се отбива принудително. Ако я оставите сама да „решава“, кравата Ангус упорито ще кърми телето си докато загуби повече от половината от собствената си телесна маса и няма да може да се възстанови за следващото отелване, а може дори да умре от изтощение. Тук е мястото да отбележа, че последните два месеца до отбиването кравата обикновено вече е стелна (бременна).
 • Това, че имате говедо от дадена порода, не означава, че сте абонирани за всички нейни качества, без значение какво правите. Мраморирането на месото е резултат и от гените, но най-вече от режима на хранене. Не си фантазирайте за луксозни стекове, просто защото сте придобили животни от тази порода – това е само една от предпоставките.
 • Не оставяйте без надзор отелванията, особено докато не изучите индивидуалните характеристики на всяко говедо. Висок процент на лесни отелвания не значи „няма трудни отелвания“.

КРАТКА ИСТОРИЯ

На много места в интернет можете да намерите историята на породата, особено ако владеете английски език. Навярно всеки би си задал въпроса „какво ме интересува историята?“. Аз тъпо и упорито ще си разкажа част от историята на породата, защото виждам в нея много поуки и полезна информация…

Абърдийн Ангус е породата месодайни говеда, която на няколко пъти в историята си е попадала на невероятен късмет. Тя произлиза от няколко „племена“ говеда, които били генетически без рога и се развъждали основно в графство Абърдийн в Шотландия. Като споменах късмет, ето го и първия – в началото на XIX век (1810-1840г.) един предприемчив фермер, Хю Уотсън, започнал сериозна селекция измежду местния добитък за получаване на черни говеда без рога. Заради тоталната визуална разлика между тези говеда и всичко останало, което се отглеждало в Британия по това време (втори късмет), интересът на хората бил доста голям. Уотсън, освен добър селекционер, бил с доста развито за времето си усещане за маркетинг – той бил първия в историята, който започнал да организира изложби (шоу) на говеда и да продава „елитни“ животни, струващи повече от цената на месото им. Понеже всичко започнало в окръг Ангус на графство Абърдийн, породата получила това име. Заради различността им говедата от породата Абърдийн Ангус били лесни за документиране и проследяване и това довело до създаването на един от първите „племенни регистри“ в света и първата развъдна организация в месодайното направление. Породата обаче си останала дълго време с местна известност, но с готов запис за всичко, което имала в наличност като качества и произход. Дори и в наши дни има елитни животни със записано родословие, водещо без прекъсвания до първия бик в племенния регистър на породата.

Някъде в края на XIX век говеда Ангус били пренесени оттатък Атлантика в САЩ. Там опитът на шотландците в създаване на регистри, селекция и развъдни организации срещанл предприемчивия американски дух и били положени основите на най-силната организация в животновъдството за всички времена – Американската Ангус Асоциация (ААА) (и това ако не е късмет). Породата обаче трябвало да изчака на опашката за своите 15 минути слава доста време. До около 1950 година в Щатите и Канада основния начин за отглеждане на месодайни говеда бил „свободно пасищно отглеждане“ на открити територии без огради, с яздещи на коне каубои (буквално „кравари“). При този метод улавянето на едно или група говеда ставал с мятане на ласо върху рогата на животното „като по филмите“. В такива условия безрогите Ангуси нямали шанс – Царят на бийф-а бил породата Херефорд. После дошла селскостопанската революция (механизирането) и увеличаването на населението и големите открити територии станали царевични полета и култивирани малки пасища. Масово започнали да използват „корали“ (кошари за говеда) и отделянето на говедата станало със системи от врати,  прегради и станоци… Рогата започнали да пречат, много ферми минали на оборно хранене, финалното угояване от трева минало към царевично зърно и тогава ААА видели своя шанс. Подобно на марката „Кока Кола“, от Асоциацията инвестирали огромни средства в реклама и популяризиране на породата. Създали своите „герои“ (бици с изключителни качества, показвани почти постоянно на изложби), създали и доста митове, наложили вкуса към мраморираното месо и насочили скалата за оценка на месото (USDA grade) към характеристиките на породата (както нашата EUROP е насочена към Шароле и Лимузин)… И продължавали стриктно да водят регистри и племенни книги. В наши дни ако животното е с доказано Ангус потекло (регистрирано), при предаване в кланица автоматично получавате над 15% премия само заради името „Сертифицирано говеждо Ангус“ (CAB) – ако сте в САЩ де :).

Търсенето на породата и месото й в САЩ довели до сериозно развъждане и в страните, които снабдявали щатите с говеждо – в Аржентина, Бразилия и Австралия тя станала дежурен участник в кръстоските. В момента Ангус е най-известната и търсена „марка“ месодайно говедо. Всичко това е резултат от добри качества на породата и действията на изключително умни и съобразителни хора, събрани в една развъдна асоциация.

ЛЕГЕНДИ И МИТОВЕ

Благодарение на рекламните усилия на развъдните организации около всяка порода има доста митове и дори заблуди. В тези раздели ще се опитам да споменавам някои от тях:

 • Абърдийн Ангус произхожда от шотландските планини, където говедата пасли по безкрайни пасища… – пълна измислица с цел създаване на идилична картинка. Графство Абърдийн е най-плодородния район на Шотландия, равен е като тепсия и още в миналото пасищата били малки, оградени и култивирани. А наоколо било пълно с посеви пшеница и царевица. Абърдийн Ангус не са планинска порода, но стават и за пасищно отглеждане по хълмисти терени.
 • Мраморирането е запазена марка на породата – това е по-скоро народна заблуда, никога не е декларирано от ААА или друга организация. Факт е, че Абърдийн Ангус носят гени за мрамориране, но същите гени присъстват в поне още пет породи. А при подходящо хранене може да се постигне с всяка порода говеда, но в доста по-малка степен. Ангусите са „най“ в това, че постигат големи мускули, със мрамориране и без много външно затлъстяване на относително ниска цена.
 • Ангусите са били с див характер, но сега вече са кротки благодарение на селекцията – подвеждане от най-лош вид. Вярно е, че процента „луди“ ангуси е намалял и заради селекцията, но основна заслуга за това има големия процент животни на оборно отглеждане. Пасищно отглежданите ангуси са си диви колкото искате…

следва по азбучен ред описание на породата Лимузин.

Публикувано на Породи и селекция и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

19 Responses to Месодайни породи – Абърдийн Ангус

 1. димитър кръстев каза:

  o.k.

 2. neznam каза:

  mnogo hubavi jivotinki imam takiva abardini na 6 meseca i sa 10

 3. vidovoto_ltd. каза:

  Здравейте,
  Надяван се да получа съвети и съдействие от знаещите
  След около месец се изнасям в родовото си селище в Понор планина.Намира се в село Добърчин, махала Лилашковци.Над санаториума “Цар Фердинад”?село Искрец.Тва е до гр. Своге,Софийска област.
  Имота е общо 90 декара от които 65 декара са ливади.Ще правя култивирано пасище с 6 тревни смески:
  Еспарзета-10%
  Звездан-10%
  Бяла детелина-4%
  Ежова главица-19%
  Безосилеста овсига-19%
  Червена власатка-19%
  Ливадна метлица-19%
  Садене другата пролет-2011 година.Пускане на добитък с електропостир-2012 година.
  Спрял съм се на Черен Ангъс./бях в щатите дълги години.пасе на некултивирани пасища целогодишно в големи снегове и студове.В Уайоминг,Колорадо,
  Дакотите,Небраска.В тексас-суша и бедни пасища.тва ще рече,че има условия и у нашенско.
  Неразбирам нищо от животновъдство и земеделие,но преминавам през доста интезивн курс на обучение във интернет форумите и литература.
  Та американския Ангъс е по-четвъртит и с по-висока задница.ама нема как да внеса от там…намерих семе от канада-15 $ на сламка.че поскъпне с транспорт и охлаждане….иначе родословието е от време оно.
  Та ми требе инфо за пасището и акъл за говедата.кое и как…
  Тревната смеска е добре-вирее на суша и студ и утъпкван!!!!като за при мен.
  Остава добитъка-от къде в европа да взема,стелни крави или крави с малки теленца,или само отбити телета….
  Начи по 10 декара на глава-6 броя.Съседите ми отстъпват за косене и паша около 40 декара с обши граници,ама немога да го култивирам.
  Имам 5 декара дъбова гора за сянка и завет и вода в пасищата.
  По принцип давайте акъл по сите въпроси.
  Тва го пускам у неколко теми дорде некой се обади и даде инструкции у коя тема да се пише по въпросо.
  Извинявам се за спама.
  Светльо

  • linbul каза:

   Здравей,
   Първо, много интересни въпроси задаваш.
   За съжаление нямам време в момента да ти отговоря какво мисля по тях, пък и се чудя каква ще е най-полезната форма на тази дискусия да обърнат внимание повече хора…
   Нещо против да публикуваш въпросите като нова тема във форума на farmer.bg ? Обещавам да отговоря там, тъкмо ще се включат и други колеги.

  • novhorizont каза:

   Здравейте,
   Радввам се, че и други хора искат да отглеждат тази порода крави. Ние започнахме отглеждането им миналата година, като внесохме елитни животни от Швейцарската развъдна асоциация. Бихме искали да се свържем с колеги които отглеждат или възнамеряват да отглеждат същата порода, и да създадем Асоциация, която да води регистър на тези животни.

   Ще се радвам, ако осъществим контакт с вас.

   • ХРИСТОФОР КЕРЕМБОВ каза:

    Здравейте,
    Фермер съм и проявявам интерес към тази порода
    бих искал да се свържа с вас защото възнамерявам да отглеждам тази порода животни

 4. kostadin каза:

  Izkap da napravia zapitvane kak i otkade moga da zakupia teleta ot poroda abardiin.

 5. StaroselBeef каза:

  Здравейте,
  Радвам се, да се свържа с колеги които отглеждат тази порода крави. Ние внесохме елитни юници от Германия преди една година. Сега вече имаме теленца и кравите са заплодени отново.Целта ни е да създадем елитно стадо от около 300-400 животни.

  Ще се радвам, ако осъществим контакт с вас

  • linbul каза:

   Аз също бих се радвал да се запознаем. Имате мейл.
   Ако искате и други колеги да се свържат с Вас, нямам нищо против да си публикувате адреса тук.

   П.П. прекаленото изпозлване на „елитно“ се асоциира с някои други браншове. Не бих ви препоръчал да го употребявате толкова често.

 6. Mitko Petrov каза:

  Zdraveite,
  2010 godina zapochnah da pravia poglashtatelno krustosvane na mesodaen simental s Abediin Angus.Na tozi etap imam F2 celta mi e da suzdam chistoporodno stado ot 150 jivotni.

  • linbul каза:

   Здрасти,
   Бих ти препоръчал да продължиш с кръстосването обратно към симентал или с херефорд. После пак към ангус и така. За изчистване на поглъщателното е нужно прекалено много време без сигурен резултат.

 7. Красимир каза:

  Здравейте!
  Благодарение на публикуваните тук материали успях да „открия“ лесно вида на нашето теле. Взехме го на 3-дневна възраст и стопаните му не знаеха що за порода е, защото осеменяването е било изкуствено, а тях май не ги вълнуват бебетата (млякото им е приоритет) Сега съм убеден, че е кръстоска с немски ангъс (майката е симентал).
  Бъдете здрави и благодаря!

 8. Pingback: Изборът беше труден, но сега гледаме напред (една обикновенна история) | Говедовъд

 9. Pingback: Изборът беше труден, но сега гледаме напред (една обикновенна история) | Говедовъд

 10. Pingback: Породата Абърдийн Ангус – лидер в месодайното говедовъдство | Говедовъд

 11. Pingback: Изборът беше труден, но сега гледаме напред (една обикновена история) | Говедовъд

 12. Pingback: Говедовъд.ею Месо, Новини | Говедовъд

 13. Pingback: Говедовъд.ею Месо, Месодайно говедовъдство | Говедовъд

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s