Планиране в месодайното говедовъдство

В предишната статия До кога да ги угояваме (телешко и говеждо месо) вече засегнах темата за времевото развитие на процесите в месодайната ферма. Реших да продължа с темата, защото планирането на различните процеси във времето е основен елемент от дейността на фермите, и от него произтичат няколко съществени решения.

Да си представим, че днес се озовавате във фермата на мечтите си (добре де, в нормална месодайна ферма, нека сме скромни). Вие притежавате достатъчна площ пасища в добро състояние, необходимите ви обори, сеновали, огради и оборудване. От небето падат да речем сто бременни крави… (ъъъ, след като си го представих, по-добре е да не са от небето). Окей, на пасището се появяват по магически начин сто крави в напреднала бременност. Малко отклонение: един падал от покрива на десететажен блок и като стигнал до втория етаж казал “Дотук добре…”. И така, какво правим оттук нататък?

Нека първо изброим отново основните дейности във фермата за месодайни говеда:

 • отелване на кравите;
 • хранене на кърмещите крави чрез паша (или оборно хранене)… мнооого дъълго (седем месеца) и еднообразно занимание;
 • заплождане на кравите (това между другото);
 • отбиване на телетата;
 • хранене на бременни сухостойни (демек некърмещи) крави;
 • угояване на вече отбитите телета;
 • хранене на юниците, които запазвате за крави;
 • хранене на биците, ако имате такива
 • пак дойде време за отелване

Покрай всичкото това хранене трябва да се грижите за пасищата, да осигурите зимната прехрана и един куп допълнителни работи по поддръжка, покупки и продажби, здравеопазване и прочие…

Всеки от гореизброените елементи ще се радва на допълнителна статия, но нека сега да уточним времевото им разположение и няколко специфични моменти от общата картинка.

1. Отелвания.

За всеки фермер загубата на дори и едно животно е сериозен проблем. За фермите от млечното направление плановия продуктивен цикъл на една крава е в порядъка на четири години, а загубата на теленцето при отелване не е кой знае какъв проблем, стига кравата да дава мляко после. При месодайните ферми картинката е доста по-различна – за да ви излезе сметката, средния продуктивен цикъл на кравата е от порядъка на осем години и загубата й е доста сериозен удар за фермера. Все пак при отелване рядко се стига да смърт на майката, за сметка на това загубата на теленцето е възможен и сериозен проблем – това означава да останете с крава, която трябва да доите (или да й прикачвате млечно теле), и да чакате още една година за нейно теленце. Поради тази причина (и сравнително високата вероятност за трудни отелвания при месодайните породи) се налага фермера, заедно с помощниците си, да дават денонощни дежурства по време на отелванията. Хайде да си представим, че сме с онова стадо от сто крави и те ще се отелват хаотично по различно време в годината… бррр.

Ето и първата препоръка за днес: отелванията са най-неспокойния период за фермера, колкото по-концентрирани (наведнъж) са във времето, толкова по-добре. Хаотично непланирано отелване по всяко време на годината е сигурен начин да понесете загуби или да си превърнете живота в кошмар.

2. Отбиване.

Нарочно прескочих заплождането, неговия ред ще дойде накрая.

За отбиването се налага да вземете едно много важно решение – естествено ли да бъде или принудително.

При естественото отбиване чакате кравата и телето сами да “решат” да спрат с бозаенето. При този вариант телето наддава най-много от майчино мляко, а после не губи много килограми след отбиването. Стресът за животните е минимален. Единствения (но не маловажен) проблем е, че ако сте заплодили кравата за отелвания през 12 месеца, при отбиването тя вече ще е към седмия месец на бременността си, ще е загубила кондиция и няма никакъв шанс да се възстанови до отелването. Ако изберете пътя на естествено отбиване, трябва да съобразите отелванията да са през минимум 14 месеца, което ще доведе до пълен хаос в цялата ви система – ако тази година отелвате през Април, след три години ще бъде едва през Октомври. Лично аз не препоръчвам този метод на отбиване.

При принудителното отбиване подлагате кравите и телетата на значителен стрес. В комплект постоянното мучене в продължение на седмица би изкарало и вас самите от равновесие. За методите, тънкостите и “хитринките” ще пиша отделна статия, но основното правило е всички телета да се отбият наведнъж. Това естествено не е проблем ако сте спазили предишната точка за “пакетните” отелвания, но ако възрастта на телетата ви се различава с два-три месеца, някои ще бъдат отбити прекалено рано, а други прекалено късно. Така стигаме до подчертаването на препоръката – колкото по-концентрирани във времето са отелванията, толкова по-добре.

3. Хранене.

Вижте отново изброяването на дейностите в началото на статията. Всички тези видове хранене са наистина видове хранене – за всеки тип животно във вашата ферма има различна комбинация и количество храна, отговаряща на специфичните му хранителни нужди. Това важи с още по-голяма сила при оборното хранене на говедата. Сега си представете, че при хаотичното отелване имате в един и същ момент животни от всички тези типове – пет крави са току що отелени, други 20 са в пик на лактацията, 30 са отбити вчера, 10 са стелни в осмия месец и т.н. (загубих бройката, не ме контролирайте :)… Нямате никакъв шанс да диференцирате храненето в подобна ситуация – давате на всички едно и също, пък квото стане. Ето защо е важно всички ваши крави да са в синхрон на годишния си цикъл, с други думи – да са се отелили почти едновременно (ако ви звучи познато, причината е в мен).

4. Заплождане.

Неслучайно оставих тази дейност накрая. От избрания от вас период на заплождането зависят всички останали процеси от тази верига – отелвания, отбиване и т.н. Както вече се досещате, за заплождането важи същото правило – всички заедно. Тук има обаче един мнооого тънък момент – заплождането е единствения процес в цялата тази групичка, който можете да управлявате кога да се случи. Как – като бикът стои отделен от кравите от началото на отелванията до планирания от вас момент на започване на заплождането. (за едногодишен цикъл това обикновено е 3 месеца след началото на отелванията). Ако имате запазени юници за разплод, дръжте ги отделно от стадото или от биците между 9 и 14-месечната им възраст. Ако използвате изкуствено осеменяване, отделянето на бика (разчистващия) си е задължителен елемент по принцип.

ДА, ама НЕ

Всичко написано по-горе за синхронизацията на отелванията и другите процеси е препоръка, не е задължително. Ако можете да се справите с неудобствата от хаотичното отелване, това ви дава гъвкавост на подаване на готови телета за пазара през различно време от годината. Рискът и решенията са си изцяло ваши. При големи ферми в развитите “бийф” държави често се използват два цикъла на отелвания – на практика отглеждат две разделени стада в една ферма, като стадата се отелват през 6 месеца разлика. Според мен за ферми с целогодишно оборно отглеждане разделянето на стадото на два-три цикъла е напълно приложимо, но за пасищна ферма не си заслужава ядовете.

Кое колко трае

Бях пропуснал тази точка в първия вариант на статията, но реших че не всеки читател е длъжен да знае всичко. И така, основните времетраения на процесите изброени по-горе:

 • Заплождане – ако имате късмет със 100% заплодяемост, теоретично всички ваши крави ще са заплодени за около 21 дни. На практика такъв процент е непостижим и обикновено трябва да покриете два-три цикъла на овулация – около 40-60 дни продължителност на „случната кампания“ (изкуствено, натурално или комбинирано осеменяване).
 • Бременността на кравите е като при хората – 40 седмици (девет месеца).
 • Репродуктивния цикъл (кога кравата може да се заплоди пак) зависи и от породата и индивида, приема се средно около година между две заплождания. Означава, че началото на запложданията е препоръчително да започне около края на третия месец след началото на отелванията.
 • Отбиване – принудителното се препоръчва да бъде на около седеммесечна възраст на телетата, но може да бъде скъсено дори до четиримесечна. Времетраенето на самото отбиване (от отделянето до момента в който спокойно можете да съберете отново кравите и телетата) е между 10 и 14 дни.

Добре, кое кога да става

Честно казано нямате особен избор :). Ако основавате стадото си от възрастни крави или заплодени юници, те са с вече установен цикъл на отелвания (например кравата BG12453 се отелва през Май). От вас зависи да съберете крави, които се отелват през месеца, в който смятате за най-добре да става това. Ако цикълът на отелвания на вашето стадо не ви харесва, можете да го “придвижите напред” във времето, например от Февруари към Април или чак към Септември (обратната посока към скъсяване на годишния цикъл е… хм… практически невъзможна).

Цялостното решение дали да разчитате на пролетно, есенно или зимно отелване, както и дали да използвате два или повече цикъла, зависи най-вече от пазара и вашите пазарни решения – на каква възраст ще продавате телетата (продукцията) си и в кой момент/и/ от годината ще го правите. Ако някой намери златното решение на този въпрос, моля да го сподели смен, ще почерпя :). Всичко останало зависи от това – от датата за продажба връщате назад месеците за възраст на телето и воала (фр. – „ето“, по монтанско му викат „те го те“) – имате необходимата дата на отелване.

Реклами
Публикувано на Отглеждане на месодайни говеда и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

7 Responses to Планиране в месодайното говедовъдство

 1. златомир иванов каза:

  незнам мъжките телета дали трябва да се кастрират,едни са за други против по точно говорих с един познат коидто гледа месодайни крави та той ми казва да не съм ги кастрирал защото никои не ги искал и нямали същият рандеман.. До сега не съм го и правил, но като се разгони някоя крава всичките на камара върху нея. Поздрави

  • linbul каза:

   Добър въпрос, но е изграден върху няколко заблуди.
   Заради тестостерона (мъжки полов хормон) едно некастрирано биче наистина има с около 10% по-голям прираст от кастрирано такова.
   Обаче като ги събереш в стадо с други бичета (да не говорим и в присъствие на юници или крави), некастрираните бици прекарват огромна част от времето си в борба, бутане и ръчкане, „качване“ и всичко друго, различно от хранене и преживяне. Всичко това е огромен разход на енергия и реалния им прираст е много по-малък от този на кастрираните.
   Намери един, който е опитвал с кастриране и после да се е отказал… Аз не съм срещал такъв фермер. В щатите например единствено разплодниците не се кастрират, а тия хора определено могат да си правят сметката.
   И още нещо – наистина ли колегата ти смята за приемливо кравите да се заплождат от „който превари“ бик?

   • Тодор Арбов каза:

    Правилното кастриране в подходящо време е гаранция за успех. Тестостеронът дава предимство за растежа на бичетата, който е най-силен до 9-10 месечна възраст. Така че на тази възраст те непременно трябва да се кастрират. Това не само увеличава дневния прираст, но месото става по-нежно и се натрупват повече междумускулни мазнини (мраморираност) при месодайните породи. Правилното безкръвно кастриране на тази възраст се прави със специални кастратори за възрастни бици, които може да намерите тук: http://www.nobull.net/
    Абсолютно погрешно е кастрирането на телета на 2-3 месечна възраст, тъй като това значително забавя растежа заради намаленото производство на тестостерон. Оперативното кастриране също не се препоръчва, тъй като животните страдат и дневния прираст намалява за няколко седмици след операцията.

 2. златомир иванов каза:

  първо искам да благодаря за изчерпателния отговор, а що се отнася за колегата ми тои ми е казвал ,че основният му бик изобщо не се занимавал с юниците ,тази работа я вършели телетата които при него найстина са в изобилие а до колко е вярно само той си знае.Поздрави

 3. Николай Кръстев каза:

  Паздравления за хубавия блог.
  От по-горе написаното не разбрах по-нисък ли е рандемана при кастрираните и има ли разлика в цената на кастрирани и некастрирани бичета. Чувал съм, че кастрирано биче става голямо, но на килограми излиза малко (кухо). Има ли нещо вярни или не?
  Поздрави.

  • linbul каза:

   Хм… Твърде много въпроси станаха. Темата за кастрирането определено си заслужава отделна статия, прекалено комплексна е.
   Накратко, кастрирано мъжко теле затлъстява по-бързо и повече. От там търговския му рандеман като процент след отстраняване на тлъстини е с около 3% по-нисък (например 73% срещу 76% от кланичния труп).
   Обаче кастрираното мраморира по-лесно, съответно качеството на месото му е сравнително по-високо, ако се търси такова.
   По отношение на цената зависи основно от купувача. Със сигурност досега не съм срещал търговец, който да пили цената до разлика 3% в търговския рандеман. Ако държи на качество (или работи по поръчка), може дори да спечелиш премия за кастрирането.
   При търсенето на по-малки телета за доугояване кастрацията си е огромен плюс и знаещите търговци го знаят. Аз например бих купил кастрирано млекодайно без да се замислям, но за некастрирани ще трябва да им осигурявам отделено от кравите и юниците пасище, отделен обор през зимата и накрая да получа по-малък прираст.

 4. Николай Кръстев каза:

  Благодаря за отговора и успех с новия сайт.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s