Борба с хвойната

Във връзка с предишната статия за прочистването на пасищата ще споделя малко от нашия опит в борбата с „нашия“ нашественик – хвойната.
Както всички иглолистни растения, хвойната се размножава само с плодовете си. Много животни и птици ги ядат не защото са вкусни, а защото са най-силния природен антисептик (унищожават бактериите) и ги лекуват от куп болести. Благодарение на това и на лесната кълняемост хвойната се размножава изключително бързо, ако не се вземат мерки. Често около едно женско растение се оформя цяла група по-млади храсти, женските от тях си оформят тяхна група и докато се усетите, сте се сдобили с това:


Растенията са еднополови – мъжки или женски. От това следва, че ако успеете да унищожите всички женски храсти около и в пасищата си, вие успешно сте спрели разпространението й и вече можете да си отдъхнете. Дори и в момента да сте „в нормата“ по отношение на брой храсти, горещо ви препоръчвам да унищожите женските, за да не патите в бъдеще (жена ми настръхва като казвам „убий всички женски!“ 🙂 )
За да ги разпознаете, трябва да погледнете от долната страна на клонките за плодчета. Ние му казваме „да надникнем под полата“. В този сезон клонките на женските хвойни изглеждат така отдолу:

По-възрастните хвойни са с много развита коренова система, която дори и плитка, е доста трудна за проследяване и изкореняване. За късмет методът на сечене „до корен“ е достатъчен за унищожаване на иглолистните дървета и храсти, в нашия случай след неупешен опит да изкореняваме стигнахме до този извод и се надяваме да е верен 😉
За рязане на хвойна трябва да се снабдите с търпение, подходящ инструмент, ръкавици и много здрави панталони за предпазване от игличките. Рязането не става като при нормалните дървета и храсти, а се налага да развързвате огромен възел от клони и корени в центъра на храста, грубо на една хвойна се полагат около 30-60 „кръцвания“ на отделни клони. След различни опити за нас се оказа сполучливо започване от центъра на храста навън, но всеки трябва да си намери неговия метод.

В нашия случай намерихме съвсем случайно един безценен инструмент, който ни повиши производителността поне три пъти. Нарича се „ножица за клони“, цената й варира много и за добра сделка трябва се поразтърсите по хипермаркетите например (няма да седна да правя реклами тук).
Тази на снимката се счупи от много натягане от моя страна, та не разполагам с нейна снимка в цял вид. Иначе си е доста издържлива, но трябва да се работи внимателно все пак.

И последно – производителността. За да почиствате хвойна, трябва да сте поне двама, а най-добре да има и едно дете „разузнавач“ да „гледа под полите“. Един солиден храст се обработва за около 30 минути, но средно на ден с разхождането напред-назад се покриват 10-12 бройки.

Advertisements
Публикувано на Нашата ферма, Пасища и ливади. Запазване в отметки на връзката.

One Response to Борба с хвойната

  1. Pingback: Почистване на пасища: храсторези | Месодайно Говедовъдство

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s