Почистване на пасищата и ливадите – защо, как и кога

с тази статия поставяме началото на серия за пасищата и ливадите – поддръжка, видове треви, опасни плевели и т.н.

Вече дойде месец Юни и е крайно време за тази тема. Нека започнем с наглед излишния въпрос

ЗАЩО ДА ПРОЧИСТВАМЕ ПАСИЩАТА?

Има няколко отговора. На първо място е идеята разумно и дългосрочно да развивате и използвате пасищата и да увеличавате добивите на месо от тях (е, не буквално де, не търсете окачени мръвки по тревите). Ако тази причина не ви стига, вие като фермер сте длъжен да го правите, за да получите субсидии. Всъщност дори и да не кандидатства за субсидия, стопанистващия дадено пасище е длъжен да спазва наредбата за добро земеделско състояние на земите. Отделно от тези причини, много плевели и агресивни видове са отровни за животните и във ваш интерес е да намалите рисковете от заболяване и смърт на животните ви като прочиствате от тези видове.

Ето на какво е заприличало едно високопланинско пасище след изоставянето му преди около 15 години:


КАК ДА СЕ ПОЧИСТВА ОТ ХРАСТИ?

На първо място, прочистването на всички храсти е вредно за пасището и за животните ви. Храстите имат роля за защита от вятър, пречат на ерозията, коригират нивото на подпочвените води и служат за обитание на много видове птици. Кравите се чувстват по-спокойни, ако виждат наоколо близки “укрития” за теленцата си, а и често ги използват като такива. Прочистването от храсти трябва да се прави с мярка, до достигане на нормативите за разрешен брой храсти на хектар и в никакъв случай “до голо”. За изключения като къпини и шипки, които по-добре да не оставяте дори и в близост до пасището си, предвидете глог или някакви декоративни храсти за заместител, не са скъпи.

За начините за прочистване – в масовия случай пастирите просто опожаряват пасищата през късната есен и смятат, че с това са си свършили работата. Огънят е наистина най-лесния начин, но той е и най-опасния, а пък и в масовия случай повече вреди, отколкото помага. Покрай изгарянето на сухите растителни остатъци (трева и листа) и всички храсти, с огъня се разрушават много от полезните вещества в почвата, излизането му от контрол застрашава горите и селищата. На опожарено пасище голяма част от плевелите вземат надмощие, защото са освободени от “прегръдката” на тревите. Да не говорим, че непредписаното опожаряване е абсолютно забранено по закон! Огънят е полезен в случаи на прекалено много натрупани растителни остатъци, но тогава се прилага само предписано и контролирано от пожарникарите опожаряване.

На снимката е чемерика, която се е възползвала от опожаряването.


Най-добрия и сигурен начин за борба с храстите е изкореняването, когато е възможно. За по-дребни плитковкоренени храсти става и с механизирано дърпане с въжета и куки. Другите варианти са здраво копаене с кирката или с багерче с малка кофа.

По-лесен, но с несигурни резултати е рязането (кастрене, отсичане и т.н.). То може да бъде както механизирано – с мълчер или шредер, така и по египетския способ – ръчно с помощта на ножици, брадви и триони. При отсичането се цели загиване на растението поради лишаването му от листната маса. В тази графа можем да добавим и подборното косене на т.нар. агресивни и устойчиви видове (орлова папрат и чемерика). Ефективността силно зависи от времето, по което е направено прочистването.

Подобен ефект имат и повечето хербициди, но те не са универсално решение – влияят само на определени растителни видове, унищожават и тревата наоколо, опасни са за животните и имат карантинен период.

КОГА ДА ПРОЧИСТВАМЕ?

Отговорът на този въпрос се крие в жизнения цикъл на растенията.

При всички случаи есенното прочистване (например с опожаряване) дава най-слаби резултати, защото по това време нежеланите храсти вече са дали плод, посяли са се и с голяма вероятност в следващата година започват да растат още повече от тях на освободените от треви площи.

Прочистването чрез сеч в ранната пролет е също със съмнителна ефективност, защото точно тогава вероятността от поникване на нови издънки от някоя спяща пъпка в корените е голяма. Изключение прави изкореняването, за него пролетта е най-удачният период, защото дава възможност на мястото на храстите да се засеят полезни треви. Повечето хербициди също се прилагат в ранния стадий на развитие на листата на храстите.

И така, стигнахме до търсенето на момент, в който хем растежа на храста за годината да е поприключил, хем все още да не е дал плодове. Този момент е цъфтежа и ранния етап на плододаването (докато не са узрели демек). За почти всички видове храсти този най-добър за прочистване период е горе-долу между 15-ти Май и 30-ти Юни. С други думи, сега!

Advertisements
Публикувано на Пасища и ливади и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to Почистване на пасищата и ливадите – защо, как и кога

 1. Pingback: Почистване на пасищата и ливадите – защо, как и кога

 2. fermerkata4 каза:

  toq film go gledame vsqka godina-ne znaete za kakvo stava vapros osobeno za planinsko pasiste

 3. Pingback: Почистване на пасища и ливади – Показно | Месодайно Говедовъдство

 4. Nikolay каза:

  Zdraveite,
  Az si kupih edin mulcher ot Bata Agro. za sega sam dosta dovolen.grija se za edni 1000 dka izostaveni pasishta v oblast Ruse, drakite sa mnogo ,no sled men stava polianaa i stezi dajdove za edna sedmica vsi4ko pozelenia. 6te vidia kakav 6te e krainia rezultat po kasno ,no se nadiavam da e efektivno. imam 30 jivotni ob6to kravi i teleta osnovnata poroda na koiato sam zalojil e HEREFORD

 5. Sevo каза:

  Колега, имате ли вече наблюдения за ефекта от мулчера ? Ако е така, споделете. Ако има и други методи за почистване на пасището, също ще представляват интерес.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s