Стартирате ферма? Общи приказки

Ок, по един или друг начин мисълта е дошла в главата ви – вие бихте искали да си помислите дали пък месодайното говедовъдство не е добра идея :). Нарочно го увъртях толкова, ако сте българин и вече сте си казал „хм, месодайното говедовъдство е добра идея“, не вярвам нещо в тази статия да ви помогне ;). Шегата настрана, всичко, което досега съм прочел и чул за стартиране на ферма започва с въпроса с мотивацията. Статията се отнася основно за чист старт от нулата, тези, които идват в месодайното говедовъдство от друг животновъден бранш вече са наясно с повечето основни принципи.

I. Мотивация

Тук ще приложа буквален превод от един доста умен човек на възможните причини да се захванете с  този бизнес:

1). Родът ви се занимава с това и просто идва ваш ред.

2). Интересно ви е и определено ви харесва такъв стил на живот.

3). Ваши познати и приятели се занимават с това, справят се добре, изглежда изкарват добри пари и искате да се опитате да сте като тях. (аз пък искам да им взема магическата пръчка назаем 🙂

4). Смятате, че има известен престиж в това.

От мен, ще ви кажа в кои случаи никога и по никакъв начин да не се захващате с крави:

1). Смятате, че е абсурдно да станете в два през нощта и да си заврете ръцете до лактите в кравата, за да изродите телето й.

2). Мислите, че този бизнес е по-добър от всичко друго, което бихте могли да правите и че ще забогатеете за нула време.

3). Смятате, че като сте видяли „бай Пешо“ как пасе крави и сте прочели този блог, знаете всичко, което е необходимо.

II. Какво точно ще правите.

След както вече описахме основните дейности при месодайното говедовъдство, можем да обособим две основни направления, в които бихте могли да развивате вашето стопанство:

1). Развъдна ферма. В общия случай вашата задача е да осигурявате крави-майки  за пазара. Основна ваша грижа са „родителските“ качества на вашия пазарен продукт (телетата) – фертилност /способност за заплождане/, лесни отелвания, млечност, дълголетие (в този ред на важност). Явно е, че основния ви продукт са юниците, с редки изключения търсенето на бици с „родителски“ гени ще бъде само от страна на ферми подобни на вашата. Това направление е подходящо за стопанства с ограничена площ/бройки животни, поради сравнително по-високата пазарна цена на крайния продукт. Фактор за успех е създаването на добро име, защото качествата, които „продавате“, не са видими от пръв поглед. Рисковете пред вас са несполучлива селекция, слабо търсене на пазара на породата/кръстоската, която предлагате, или пренасяне на скрит генетичен дефект. Препоръчително направление за по-опитни фермери. Частен случай на развъдна ферма е отглеждането на разплодни бици – генетиката също е основна грижа, но ударението може да попада както на „родителски“, така и на „месни“ качества.

2). Месодайна ферма. Вашия основен продукт отива на крайния пазар за месо – в общия случай телетата са резултат от покриване/осеменяване на крави-майки, носещи предимно „родителски“ качества, с бици, носещи „месни“ такива (среден прираст, тегло при отбиване) и ефективност на оползотворяване на фуража.  В този случай по-високата бройка телета, изгодната и достатъчна храна и правилния хранителен режим са от най-голямо значение.

III. Бизнес план.

Всеки ще ви каже, че с каквото и да се захванете, ви трябва бизнес план и точка. Какво е това животно и как да го направите, никой не казва. В областните служби за съвети в земеделието (http://www.naas.government.bg/) правят бизнес планове, не е зле да направите един с тях.

Ето няколко фактора, касаещи финансите, които трябва да имате предвид:

– за разлика от млечното производство, при месодайното животновъдство приходите са отдалечени в значителен интервал от време, дори и при най-оптимизирана схема на отелванията можете да разчитатае на приходи два-три пъти годишно. Това значи, че са ви необходими значителни резерви за началните периоди, плюс абсолютна дисциплина по отношение на разходите.

– винаги предвиждайте относително висок ремонтен процент за стадото. По принцип ремонт поради старост се прави на около 8-10 годишни крави (в зависимост и от породата и отглеждането), следователно ремонтът е средно 10-12%. Ако възникнат проблеми със здравето и заплодяемостта обаче, те довеждат този процент до 16-20%. (а дори и до 100% в редки случаи)

– в селското стопанство важи с пълна сила израза „времето е пари“, както и обратното – всяко спестяване на пари може да ви коства допълнително време, например за ремонт на механизацията, която вместо нова сте закупили трета-пета употреба. Във всеки момент, в който употребите думата „спешно“, това ще ви коства допълнителна цена на животни за закупуване, допълнителна лихва по кредитите, сваляне на цените при продажба на говедата (картинката ви е ясна)…

следват няколко практически статии за избор на място, порода и т.н. и за регистрациите и изискванията, които трябва да се направят.

Advertisements
Публикувано на Как да направим ферма. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s