Стартирате ферма? Общи приказки

Ок, по един или друг начин мисълта е дошла в главата ви – вие бихте искали да си помислите дали пък месодайното говедовъдство не е добра идея :). Нарочно го увъртях толкова, ако сте българин и вече сте си казал „хм, месодайното говедовъдство е добра идея“, не вярвам нещо в тази статия да ви помогне ;). Шегата настрана, всичко, което досега съм прочел и чул за стартиране на ферма започва с въпроса с мотивацията. Статията се отнася основно за чист старт от нулата, тези, които идват в месодайното говедовъдство от друг животновъден бранш вече са наясно с повечето основни принципи.

I. Мотивация

Тук ще приложа буквален превод от един доста умен човек на възможните причини да се захванете с  този бизнес:

1). Родът ви се занимава с това и просто идва ваш ред.

2). Интересно ви е и определено ви харесва такъв стил на живот.

3). Ваши познати и приятели се занимават с това, справят се добре, изглежда изкарват добри пари и искате да се опитате да сте като тях. (аз пък искам да им взема магическата пръчка назаем :)

4). Смятате, че има известен престиж в това.

От мен, ще ви кажа в кои случаи никога и по никакъв начин да не се захващате с крави:

1). Смятате, че е абсурдно да станете в два през нощта и да си заврете ръцете до лактите в кравата, за да изродите телето й.

2). Мислите, че този бизнес е по-добър от всичко друго, което бихте могли да правите и че ще забогатеете за нула време.

3). Смятате, че като сте видяли „бай Пешо“ как пасе крави и сте прочели този блог, знаете всичко, което е необходимо.

II. Какво точно ще правите.

След както вече описахме основните дейности при месодайното говедовъдство, можем да обособим две основни направления, в които бихте могли да развивате вашето стопанство:

1). Развъдна ферма. В общия случай вашата задача е да осигурявате крави-майки  за пазара. Основна ваша грижа са „родителските“ качества на вашия пазарен продукт (телетата) - фертилност /способност за заплождане/, лесни отелвания, млечност, дълголетие (в този ред на важност). Явно е, че основния ви продукт са юниците, с редки изключения търсенето на бици с „родителски“ гени ще бъде само от страна на ферми подобни на вашата. Това направление е подходящо за стопанства с ограничена площ/бройки животни, поради сравнително по-високата пазарна цена на крайния продукт. Фактор за успех е създаването на добро име, защото качествата, които „продавате“, не са видими от пръв поглед. Рисковете пред вас са несполучлива селекция, слабо търсене на пазара на породата/кръстоската, която предлагате, или пренасяне на скрит генетичен дефект. Препоръчително направление за по-опитни фермери. Частен случай на развъдна ферма е отглеждането на разплодни бици – генетиката също е основна грижа, но ударението може да попада както на „родителски“, така и на „месни“ качества.

2). Месодайна ферма. Вашия основен продукт отива на крайния пазар за месо – в общия случай телетата са резултат от покриване/осеменяване на крави-майки, носещи предимно „родителски“ качества, с бици, носещи „месни“ такива (среден прираст, тегло при отбиване) и ефективност на оползотворяване на фуража.  В този случай по-високата бройка телета, изгодната и достатъчна храна и правилния хранителен режим са от най-голямо значение.

III. Бизнес план.

Всеки ще ви каже, че с каквото и да се захванете, ви трябва бизнес план и точка. Какво е това животно и как да го направите, никой не казва. В областните служби за съвети в земеделието (http://www.naas.government.bg/) правят бизнес планове, не е зле да направите един с тях.

Ето няколко фактора, касаещи финансите, които трябва да имате предвид:

- за разлика от млечното производство, при месодайното животновъдство приходите са отдалечени в значителен интервал от време, дори и при най-оптимизирана схема на отелванията можете да разчитатае на приходи два-три пъти годишно. Това значи, че са ви необходими значителни резерви за началните периоди, плюс абсолютна дисциплина по отношение на разходите.

- винаги предвиждайте относително висок ремонтен процент за стадото. По принцип ремонт поради старост се прави на около 8-10 годишни крави (в зависимост и от породата и отглеждането), следователно ремонтът е средно 10-12%. Ако възникнат проблеми със здравето и заплодяемостта обаче, те довеждат този процент до 16-20%. (а дори и до 100% в редки случаи)

- в селското стопанство важи с пълна сила израза „времето е пари“, както и обратното – всяко спестяване на пари може да ви коства допълнително време, например за ремонт на механизацията, която вместо нова сте закупили трета-пета употреба. Във всеки момент, в който употребите думата „спешно“, това ще ви коства допълнителна цена на животни за закупуване, допълнителна лихва по кредитите, сваляне на цените при продажба на говедата (картинката ви е ясна)…

следват няколко практически статии за избор на място, порода и т.н. и за регистрациите и изискванията, които трябва да се направят.

About these ads
This entry was posted in Как да направим ферма. Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s