Стартирате ферма? – Избор на място

Напоследък много наши познати ни критикуват в какво затънтено и забутано място сме избрали да се борим срещу природата и да правим фермата си. Мястото наистина е трудно и предлага всички „екстри” от асортимента на природни условия, труден терен, вредители и неприятели и т.н. (майка ми има такъв израз – „да си съдереш ризата от оплаквания”). Въпреки всички тези трудности аз си го наричам „перфектното налично място за месодайна ферма” и когато обясняваме мотивите да го изберем, за много неща колегите казват „ейй, верно! Не се бях замислял за това”.

И така, реших да изброя основните фактори за избор на място за месодайна говедовъдна ферма според нашия опит и познания. Далеч съм от мисълта че сме „открили топлата вода”, това е просто систематизирана информация за тези, които нямат все още достатъчно опит. Тези фактори биха помогнали и за такива колеги, които преценяват дали да преобразуват млекодайната си ферма в месодайна.

За една напълно интензивна месодайна ферма (сиреч чисто сградно отглеждане) достатъчния ресурс е подходящи сгради и оборудване и доставка на собствен или закупен фураж. Вероятно от предишните статии вече е ясно, че не съм голям фен на интензивното отглеждане и по тази причина не му обръщам особено внимание тук. Изборът на пасища и ливади (в следващи статии), за който пиша, е за „перфектния” вариант на екстензивна месодайна ферма със затворен цикъл на производство (отглеждане на крави и угояване на телета с осигуряване на над 80% собствен фураж).

Когато се каже „ферма”, хората обикновено си представят комплекс от сгради (обикновено бивше ТКЗС) и това е. Всъщност екстензивната ферма се състои основно от пасища, евентуално ливади за косене, ограждения (кошари или целите пасища), зимовище (кошари или обори) и „ядро” (не намирам по-подходяща дума). В ядрото са концентрирани битовите условия за вас и работниците ви, оборудването за ветеринарни обработки, евентуално обор за отелванията, евентуално ремонтна работилница и гараж за механизацията ви, товарни рампи за добитъка и складови съоръжения (сеновали, силози за зърно, силажни ями и т.н.). Често зимовището се намира също в ядрото на фермата.

Изборът на пасища и ливади е определящ за мястото на вашата ферма и затова ще му обърна внимание в следващите статии. Тук ще изброим общите фактори за избор на локация и къде точно в цялата ви ферма да бъде ядрото й. Голяма част от тези фактори важат с пълна сила и за която и да е животновъдна ферма:

 • Близост до голямо населено място – удобство. Наличието на голям град или село в близост ще ви спести разходи за нощуване (изграждане на сериозни битови сгради), ще ви осигури близък източник на гориво за механизацията (най-близката бензиностанция до нашата ферма е на 35км в едната посока), резервни части (пак при нас – 55км), сезонна работна ръка за сенокоса и много други. От друга страна фермата ви става по-уязвима за кражби, замърсяването на въздуха и почвите е сериозен фактор за качеството на тревата и животните ви и си струва да им обърнете внимание.
 • Транспортен достъп – задължителен. Целият ви бизнес е да отглеждате и продавате говеда. Който и да е ваш клиент ще се върне още в момента, в който му кажете, че може да натовари вашия продукт (говедата) само по две бройки във високопроходим камион. Наличието на добър транспортен достъп до ядрото на фермата ви е необходим и за случаите на доставка на животни и фуражи, и за посещенията на ветеринар, и за вас самите. От друга страна внимавайте с места, до които може да се стигне по много пътища – пак заради кражбите. Важен фактор при по-отдалечени места е наличието на зимна поддръжка на пътищата.
 • Електричество – задължително за ремонт на механизацията ви и удобство за битовите условия. За самото отглеждане на кравите и телетата не ви е нужно нищо повече от фенерче, поставянето им при изкуствено осветление повече вреди, отколкото помага. При необходимост от инсталиране на помпи за вода електричеството е удобство, но съществуват и алтернативи на дизел. При използване на електропастири трябва да си предвидите начин за зареждане на акумулаторите им или директно подаване на напрежение към границите на пасището при по-удобния вариант на мрежов електропастир.
 • Питейна вода за хората – удобство. Може да се заобиколи чрез доставка на минерална или друга. При изграждане на битови сгради за постоянно обитаване си е задължителна – никой вече не приема липсата на течаща вода в кухнята или банята за нормално. При липсата на водопровод може да се търси решение със сондаж.
 • Вода за говедата – задължителна. Ако имате само обори/кошари за товарене и ветеринарни обработки в ядрото, може да минете и с доставка на вода от друг източник. Ако във вашето ядро планирате и зимовище или друга форма на дълъг престой на животните ви, наличето на вода в близост е основен фактор. Повече внимание на водата ще обърна в статията за избор на пасища.
 • Разстояния до пасищата – важен фактор. Ако не използвате пасищни ограждения или временни кошари и животните ви ще извървяват пътя от ядрото до пасищата всеки ден, то максималното препоръчително разстояние е 1,5км в едната посока. При по-големи разстояния изразходваната енергия ще намали съществено прираста на животните ви.
 • Възможност за съхранение на отпадните води и оборския тор – много важен фактор при наличие на оборно отглеждане. Консултирайте се с нормативите или посетете Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) за задължителните условия – отстояния от реки, начин на изграждане на хранилищата и т.н.

Следва „Стартирате ферма? – Избор на пасища”

Advertisements
Публикувано на Как да направим ферма. Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Стартирате ферма? – Избор на място

 1. златомир иванов каза:

  отглеждам говеда вече две години кръстоски с херефорд и абердин,и взех да съжелявам с две думи Икономически е неоправдано….

  • angelina каза:

   za6to,az mislia da se zahvana s tozi biznes nesi li struva,tolkova li e zle.ot kakva gledna to4ka nee opravdano.a prodavate li mesodajni teleta i ako -da na kakva tsena.

   • златомир иванов каза:

    здравеи lina, това ми е тел.0889782247 ще се радвам да ти бъда от полза с каквото мога,макар ,че нямам много голям опит съм наясно поне с основите на това начинание.Поздрави…..

 2. Pingback: Стартирате ферма? ОК, как ще пасете? | Месодайно Говедовъдство

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s