BG Cattle на една година!

Докато бяхме заети с лятната кампания по коситбата, не остана никакво време за писане в блога, което ще компенсирам в близките дни с няколко статийки. Някак между другото този сайт навърши една година и е време за малка равносметка, няколко лични коментара и някои промени.

До днешна дата посещенията в сайта са 21,000 (мда, двадесет и една хиляди). Благодаря на всички отбили се тук, числото за посещаемост остана единствения „гъдел” за поддръжката на този блог и писането на статии за него. На фона на тези числа скромните „рейтинги” под статиите (одобрението) и още по-скромния брой на коментарите са много ценни за мен, благодаря на малкото активни посетители тук, най-вече на Красен, с когото споровете са винаги интересни и на Бургундеца, с когото се позабравихме напоследък.

Според статистиката на сайта най-посещавани са статиите за конкретните месодайни породи говеда – Симентал, Лимузин, Абърдин Ангус, Херефорд… Въпреки всичките ми предупреждения да се четат първо основните положения и че избора на порода не е най-важното. Логично най-малко посещавани останаха „Основи на генетиката” (личния ми фаворит, доста се забавлявах с писането й), „Основи на селекцията” (една от най-важните), „Важно!!! Темперамент и опасности” (насила хубост/безопасност не става) и „Планиране в месодайното говедовъдство” (абе хора, що не четете преди да правите глупостите?).

Сайта води и статистика на търсенията от Google (Гугъл), които са довели до посещение. Бъдете спокойни, не казва кой е търсил нещото, а само какво е търсено. В това отношение имахме доста интересни попадения… Логично след имената на породите най-често се търсеха бизнес понятия като „от къде да купя крави /телета/?”, „продавам крави /телета Лимузин /Симентал / Абърдин Ангус/ Херефорд…”, както и за „купувам крави” или „купувам телета”. Това ме доведе до идеята да направим нещо като дъска за обяви към сайта, надявам се скоро да я реализираме с помощта на някой разбиращ повече от тези неща. Много се търсят и „снимки на крави”, „снимки на пасища” и „снимки на ферми”… Вероятно ще трябва да заложа малко повече нагледен материал, но си оставам с убеждението, че снимките могат да подведат повече, отколкото да помогнат.

КАКВО НЕ НАПРАВИХМЕ

За тази една година този блог стана доста шарен откъм теми, които захващах, но така и не изпълнявах в обещанията си за „в следваща статия”. Основна причина е както липсата на време, така и например малък интерес към съответната тема. За някои теми например не съм сигурен в обективността на информацията и вече написани статии си стоят „на трупчета” непубликувани за четене в сайта (например за Херефорд, защото излезе твърде положителна – тази порода е нашия избор за нашите условия). Все някога ще ги довърша, вероятно през зимния период, когато имаме повече време.

За една година така и не излязохме от анонимност, но това ще се промени съвсем скоро. А честото смесване на „аз” и „ние” се дължи на факта, че в блога пише един човек, но информацията идва и от много други, а и фермата ни е плод на съдружни усилия на повече хора. Този сайт беше замислен да проследи изграждането и развитието на нашата си ферма, но се превърна в място за по-общи статии за месодайното говедовъдство. По тази причина започнах създаването на отделен блог за нашата ферма, който съвсем скоро ще стане публичен.

Тук така и не се оформи някакво активно място за дискусия. Вероятна причина е напътсвения тон на повечето статии, но наистина и ние като автори на информацията, и вие като „читатели” имаме нужда от обратна връзка и коректив на някои погрешни твърдения.

Не засегнахме много важни теми, например за вредителите, плевелите и отровните растения, както и за болестите. Все още липсват много практически съвети относно технологията за отглеждане (хранения, осеменяване, отелвания и отбиване), за механизацията, за пасищата и ливадите и за оборудването. Всичко това ще намери място тук в близкото (надявам се) бъдеще. Например след тази статия започвам с поредица за стартирането на ферма и после ще завърша цикъла за косене, сено и силаж/сенаж.

РАЗОЧАРОВАНИЯТА

Някои неща излязоха не такива, каквито съм се надявал да бъдат преди година.

На първо място е липсата на активност в посетителите на сайта. Не знам дали причината е в труден начин за оставяне на коментари или просто не ви се пише, но в сравнение с подобни сайтове в чужбина тук си остава тихо, прекалено тихо… Подобно е положението и с единствения специализиран за животновъдство форум във farmer.bg

Може би най-голямото разочарование беше причинено от предишната статия – обявлението ни за работа. Не мога да си го обясня, но получихме ужасно малко (но хубави) писма с кандидатури. Изводите от това са доста страшнички…

БЛАГОДАРНОСТИТЕ

В тази статия ще благодаря единствено на всички вас, които ни посещавате и най-вече за тези от вас, които споменаха по една добра дума или благодарност. За тези, които помогнаха с информация за сайта и които съдействаха за фермата ни, ще има отделна статия, заслужават го.

Advertisements
Публикувано на Разни. Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to BG Cattle на една година!

 1. МИХАЙЛОВ каза:

  ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН. ПОЖЕЛАВАМ ОЩЕ МНОГО ТАКИВА ДНИ. ВСИЧКО КОЕТО СЕ ПУБЛИКУВА, НОВОСТИТЕ, АНАЛИЗИТЕ ,СА ЗА УВАЖЕНИЕ. НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА, ЧЕ АКАДЕМИЧНОТО НИВО НА ПРЪВ ПОГЛЕД ЛИПСВА Е МНОГО ПО ИНТЕРЕСНО ЗА ЧЕТЕНЕ И ОБОГАТЯВАНЕ НА ЗНАНИЯТА ПО ГОВЕДОВЪДСТВО ОТКОЛКОТО СКУЧНИТЕ УЧЕБНИЦИ ПО КРАВАРСТВО УПОРИТО ПРЕПИСВАНИ ОТ ПРОФЕСОРИТЕ И УПОРИТО ПРЕИЗДАВАНИ. ЗА ДА СТАНЕ ОЩЕ ПО-ИНТЕРЕСНО ОБАЧЕ ТРЯБВА И ФЕРМЕРИТЕ ДА УЧАСТВАТ ПО-АКТИВНО В СПИСВАНЕТО НА БЛОКА- НАЙ-ВЕЧЕ С ТЯХНИ КОМЕНТАРИ И ВЪПРОСИ- ГОТАВА ИМЕННО ТОИ ЩЕ ИЗПЪЛНИ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО СИ- И ОЩЕ НЕЩО. СИГУРЕН СЪМ ЧЕ МАЛКО УЧЕНИЦИ ОТ СЕЛСКОСТОПАНСКИТЕ ТЕХНИКУМИ И СТУДЕНТИТЕ ОТ ВУЗОВЕТЕ ГО ЧЕТАТ. ТОЗИ ВЪПРОС С ПОПУЛЯЗИРАНЕТО СЪЩО ТРЯБВА ДА НАМЕРИ РЕШЕНИЕ. ОЩЕ ВЕДНЪЖ С ПОЖЕЛАНИЯ ЗА ОЩЕ ПОВЕЧЕ ПУБЛИКУВАНИ МАТЕРИАЛИ И ПЕТ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ПОСЕЩЕНИЯ . ПОЗДАРАВИ.

 2. Daniel каза:

  Моето попадане тук беше именно по повод на обявата за работа. Странно, но факт, най-интересния блог за мен е бил на лице толкова време, а чак сега достигнах до него. Толкова много информация, събрана от извора не съм намирал досега на едно място. Пожелавам Ви да имате постигнете обратната връзка и интерес, които заслужавате и да празнувате още много рожденни дни.

 3. jikev каза:

  Страхотен сайт!
  Поздравявам ви!
  Попаднах на вас като търсих нещо за пасища и ливади…
  Радвам се че има млади хора, който са така ентусиазирани и надявам се успяват да мотивират и други да ги последват!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s