Стартирате ферма? ОК, как ще пасете?

(в този момент някой от вас ще си каже “е по КОЛКО НАЧИНА може да се пасат говеда баси?!?!”)

Както вече споменах в предишната статия, изборът на пасища е определящ за мястото на Вашата ферма на картата при екстензивно отглеждане. Ако сте избрали пътя на целогодишно оборно отглеждане на вашите говеда, тази статия е напълно излишна за вас…

Нека започнем с това какво й е нужно на една крава:

 • храна.
 • вода.
 • подслон за деня (укрития от слънце и вятър, например дървета).
 • подслон за нощуване.
 • контрол (всъщност това не е нужно на кравата, а на вас самите).

Целият комплект от тези фактори, събрани на едно място, прави идеалното пасище. В зависимост от избраните от Вас методи обаче, някои от тези неща вероятно ще се окажат излишни, или поне можете да минете и без тях. Тук ще се спра на различните методи, вие си правете изводите:

ТРАДИЦИОННО ПАШУВАНЕ С ЖИВ ПАСТИР

(не, в следващата точка няма да говоря за умрял пастир Усмивка)

Отнася се за пасища без ограждения, съответно животните нощуват в обор или кошара. При този метод вие, или наети ваши работници, водите животните до пасището, контролирате ги къде да пасат и най-вече къде да не пасат, евентуално ги водите на водопой и на края на деня ги прибирате в обора/кошарата.

Какво ви е нужно? От горните фактори, на самото пасище е достатъчно да има само храна и дневен подслон. Нощния подслон приемаме, че сте го изградили другаде, вода все някъде трябва да имате (примерно при обора), контрола го осигурявате сами. В масовия случай ви трябва и нает пастир, което ви вкарва във великото приключение по търсене на човека. Горещо ви препоръчвам при този метод да имате обучено пастирско работно куче, направо ще промени живота ви.

Предимства: Не се нуждаете от инвестиции. Ако не смятате собственото си време и пасете сами говедата, изглежда най-евтиния метод. Прекия контакт с животните носи някакво удоволствие (докато не се наложи за първи път да тичате след тях в продължение на километри по баирите).

Минуси: Това е най-трудоемкия метод. При него не можете да си позволите да оставите животните сами в продължение на часове и дни. В зависимост от околните условия понякога не можете да си позволите дори и да мигнете и да погледнете встрани (говедата могат да тичат доста бързо, ако са намислили някоя беля). При този метод сте уязвими към атмосферните условия (например изгубване на животните при мъгла), към хищници и към приходящи говеда/овце от чужди стада (съответно зарази или нежелани осеменявания).

ОГРАДЕНИ ПАСИЩА С ПРЕНОЩУВАНЕ

Животните са ограничени да се движат само в рамките на пасището чрез огради от дървен материал (рядко се използва), бодлива тел, обикновена гладка тел, пружинна тел или електропастири. Човешко присъствие не се изисква, доколкото може да се вярва на здравината и надеждността на оградата.

В масовия на Запад случай месодайните говеда се отглеждат именно по такъв начин, като се оставят и да нощуват на пасището. Общото време на престой на говедата на дадено пасище зависи единствено от големината му и качеството на тревостоя. При системи на ротационна паша (буквално – „въртене“) голямо оградено пасище се разделя с електропастири на по-малки „порции“, върху които пашата се редува, за да се даде време за възстановяване на тревостоя. За този метод ще пиша по-подробно някой друг път.

Какво ви е нужно? Пълния набор от нуждите на говедата трябва да бъдат задоволени в рамките на пасището. Докато по отношение на подслоните (дневен и нощен) можете и да не се престаравате, с водата и храната не трябва да има никакви компромиси! Подчертавам, за отглеждане на оградени пасища без пастир наличието на вода е задължително! Естествено, трябва ви и ограда и евентуално хранилки за подаване на концентрат (ако го включвате в диетата) и минерали.

Предимства. Методът на паша в оградени пасища без пастири ви дава време! Ако още не сте се сблъсквали с фермерството, това може и да ви се стори маловажно, но вярвайте ми времето никога не достига. Този метод изключва зависимостта от начина на водене на говедата от пастира, дава ви спокойствие. Не се налага на говедата да правят ежедневни празни преходи към обора/кошарата или към водопоя. И не на последно място, при оградените пасища говедата пасат трева и пият вода колкото искат и когато искат.

Недостатъци. Трудно се намират пасища с вода, подслон и достатъчно храна. Необходима ви е инвестиция в огради и евентуално във водоснабдяване. Трябва да поддържате постоянно добро състоянието на огражденията и да следите заряда на електропастирите. Стопроцентово сигурна ограда се прави със здрави замонолитени  колове и много редове тел, сиреч с много пари. При всички други изпълнения си предвиждайте наглеждане какво става на пасището поне по веднъж на ден-два.

Няколко съвета.

На говедата им е нужно време за свикване с огражденията, докато се „научат“ че бодливата тел боде или че шока от електропастира идва наистина от жицата пред муцуната им. Това обучение трябва да стане в по-малко оградено пасище и под вашето наблюдение, за да връщате пробилите оградата животни обратно. Обикновено за два-три дни говедата свикват с оградите и започват да ги уважават, или намират някой ваш пропуск и системно си минават през тях.

Перфектния водоизточник за пасищно отглеждане на говеда е чист поток с полегати брегове или поне с бродове на няколко места за достъп на говедата. Не забравяйте, че оградата трябва да пресече по някакъв начин и водоизточника. Ако разчитате на бряг на река или друг голям воден басейн, предвидете някакъв тип ограда (не електрическа!) във водата, така че говедата ви да не избягат, нагазвайки в нея. Също добър и удобен начин е наличието на водопровод в пасището, тогава се залагат поилки с поплавъков механизъм (следете за образуване на водорасли в поилките и за изправността на поплавъците).

Ако правите навеси или ветрови прегради за нощувка на животните, имайте предвид че кравите предпочитат да спят на най-високото място в рамките на пасището, за предпочитане в някой от ъглите на оградата. Изучете посоките на ветровете в района ви преди да се захванете с работа.

Оградените пасища за продължително обитаване понасят повече отъпкване и изпасване. Предвидете си време за почивка на тревата преди установяване на кравите отново на същото пасище. Не изкарвайте говедата от пасището прекалено рано, когато те са изпасли само най-вкусните и свежи треви, защото така ще позволите на по-слабите треви и плевелите да вземат предимство.

Не оставяйте пастирски работни кучета със стадото при оградено пасище! Кучетата може да притиснат говедата към оградите и да внесат пълен хаос в и без това кухите глави на кравите.

ОГРАДЕНИ ПАСИЩА БЕЗ НОЩУВАНЕ

Когато например липсва вода на пасището и доставянето на водоизточник е скъпо, можете да минете на междинен вариант с водене на говедата с пастир и оставянето им през деня на паша с електропастир или друг вид лека ограда. При този вариант постигате предимствата на двата горни метода, като единствено влагате част от времето си сутрин, на обяд (за водопой през лятото) и вечерта (да, ама всеки божи ден).

Следва статия за почвите и тревите, на които да обърнете внимание при избор на пасище.

Advertisements
Публикувано на Как да направим ферма, Пасища и ливади и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Стартирате ферма? ОК, как ще пасете?

 1. Daniel каза:

  Много сериозни проблеми сме имали със затънала в язовира крава при водопой. Бреговете бяха ниски, но около тях имаше около 50 см. тиня. Горкото животно не можа да се измъкне. Извадиха я с трактор, но стреса беше огромен. Научихме се, че не всеки водоизточник е безопасен.

 2. Dancho каза:

  Да нашите крави също много пъти са преплували, не прегазвали Янтра

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s