Стартирате ферма? Полезни контакти

Най-вероятно вече очаквахте след избирането на пасища и ливади да се насочим към закупуването на животните и „най-после фермата за месодайни крави да заработи“… С риск да ви разочаровам, до настъпването на този момент има още няколко задължителни неща, които трябва да свършите – на първо място са регистрациите и оборудването на фермата ви. Но преди това не е зле да се запознаете с някои хора…

Ако някой си е представял, че да имаш каквато и да е животновъдна ферма означава да си сам и изолиран от общество, държава и дори съседи, много се е излъгал. Вероятно можете и да просъществувате „като едно време“ по отшелнически начин, без регистрации и без контакти със заобикалящия ви свят, но това ще ви бъде адски трудно, а в случай че продавате продукцията си – дори и незаконно.

Преди да започнете да тичате по институциите за регистрации и прочие, не е зле първо да проучите кое къде е – много често се бъркат например областните със общинските служби по земеделие. И така, ето с кои институции ще си имате работа почти през цялото време на вашата фермерска дейност:

 • Общинска служба по земеделие (ОСЗ) – в съответната община, където се намира фермата ви и земите ви. В случай, че постройките (животновъдния обект) са в една община, а пасищата ви например се намират в друга, ще имате работа с двете съответни общински служби. Ще контактувате често. Затрупани са с много работа, срещат се с какви ли не екзепляри и уважение към труда и времето им ще ви бъде от полза. Обикновено се намират в сградите на общинските съвети.
 • Областна дирекция по земеделие (ОДЗ) – в центъра на областта на вашата адресна регистрация (или за юридическо лице – по регистрация на юридическото лице). Ще контактувате с тях веднъж годишно – при пререгистрациите. Обикновено са в отделна сграда.
 • Областна разплащателна агенция (ОРА) – като горното. Това всъщност е областната дирекция на ДФЗ.
 • Областен офис (служба) на Национална служба за съвети в земеделието – както и по-горните, намира се в съответния ви областен център. На тази служба се плаща от държавата и ЕС да ви консултира безплатно, а в много случаи – и да ви изготвя формулярите и проектите за кандидатстване за някои от субсидиите. На сайта им има доста полезна информация.
 • Регионална ветеринарно-медицинска служба (РВМС) – Там се правят първоначалните регистрации на животновъден обект. Намира се в съответния областен център, с изключение на София-област (нейната е в гр.Костинброд). Посещението там може да ви го спести участъковия ви ветеринарен лекар или участъковия официален ветеринарен лекар.
 • Участъкова ветеринарна служба, или Ветеринарен участък – обикновено е в общинския център, където е животновъдния ви обект. Там се намира съответния официален ветеринарен лекар (официалния лекар не се занимава с лекуване на животните ви). Пак там ще намерите поне контактите с вашия участъков ветеринарен лекар (за него ще стане въпрос по-долу).

Освен с институции и хартии (не ги подценявайте), за нормалната работа на вашата ферма е изключително важно „качеството“ на няколко други фактори от вашето бъдещо обкръжение:

 • на първо място – вашия ветеринарен лекар. При добър късмет (като нашия) участъковия лекар е достатъчно грамотен и с желание за работа, за да може да се грижи за здравето на животните ви. Ако не се справя, за някои манипулации и поне диагностициране спокойно можете да ползвате платени услуги от други ветеринарни лекари. Участъковия ви ветеринар може да свърши и голяма част от бумащината по регистрация на животновъден обект, той регистрира всяка покупка или продажба на животните, маркира новородените телета и т.н. От него можете и да получите достоверна информация за здравословното състояние на стадата в участъка му, за координати на търговци и/или транспортни фирми, полезни съвети по отглеждането и много други. Оценявайте работата му и се грижете да сте си взаимно полезни.
 • собственици на механизация наблизо – особено ако смятате да имате собствени машини, със сигурност ще ви се налага търсене на майстори, резервни части, гориво, съвети… Със сигурност поне веднъж ще опрете до спешно изтегляне на затъналия ви трактор например.
 • непосредствените ви съседи. Първи пример: за да получите субсидии, всяка година трябва да очертавате пасищата и ливадите си „по картинка“. При застъпване на очертаването с някой съсед дори и с един метър, и двамата ще получите субсидията си с огромно закъснение, особено ако се заинатите за спорните очертания. Всичко става много по-лесно, ако предварително се разберете за физическите граници (ридове, дървета, огради, поточета) на имотите си и дори прежалите някой и друг метър за буферна зона. Втори пример – при пасищно отглеждане на говеда почти със сигурност стадото ви поне веднъж ще направи „поразия“ на чужд имот – ако не сте в добри отношения с вашите съседи, съдебните дела не ви мърдат.
 • доставчици на фуражи, оборудване, резервни части, разните минерални добавки и т.н. Съберете възможно повече предварителна информация за качеството на стоките им, договорете си цените (препоръчвам доставка на място, ще ви спести много) и си поддържайте контакти с алтернативни доставчици в случай на проблеми с качеството.

Малък личен коментар-препоръка:

Ще се изненадате колко много проблеми ще си спестите, ако при контакта с който и да е от всички гореизброени се водите от принципа за „взаимно полезни„. Вероятно ние българите доста сме си изкривили понятия, щом полезен е станало синоним за плащам, аз лично нямам това предвид. За пример при работата си със земеделските служби можете спокойно да си напишете домашното (ще дам съвети в следващата статия за регистрациите), или когато някаква процедура се проточва във времето да се поинтересувате дали чиновника отсреща няма нужда от почивка. Да не говорим за елементарната любезност – „добър ден“ и „удобно ли е“ все още се чуват много рядко и от двете страни на барикадата.

Естествено, понякога става въпрос просто за пари – например ветеринарите са лекари, но те нямат здравна каса и поне малка грижа за техните доходи от страна на фермерите ще покаже най-малкото доколко ценим труда им.

Още един личен коментар:

В по-нормална държава един от първите препоръчани контакти щеше да е към съответната асоциация за месодайно говедовъдство или дори за отглеждане на конкретна порода. Тук все още няма нито една такава… Всъщност, фактите говорят сами, няма какво да се коментира.

Реклами
Публикувано на Как да направим ферма и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

15 Responses to Стартирате ферма? Полезни контакти

 1. Longanlon каза:

  при условие че има сигурно 5 човека които се занимават изключително с месодайно говедовъдство, каква асоциация?

  или бъркам? 🙂

 2. linbul каза:

  Знам за много асоциации с доста по-малък членски състав, за партии да не говорим 🙂

  Не знам доколко им е изключително занимание, но месодайните ферми в България са повече (добре де, да речем тридесет). Отделно поне още толкова учени получават заплати точно за този профил.
  Ама като знам как си вършат работата другите асоциации, май си ни е по-добре така – един идиот пише глупости за популяризиране, останалите само четат и правят каквото си искат, няма регистри, няма правила…

 3. krasen todorov каза:

  Do njakolko godini ste sa mnogo pove4e v tova badi siguren Longanlon predi deset nikoi nisto i nebeshe 4uval za mesodaini goveda sega i entusiastite sa dosta taka4e tozi otrasal ima budeste v bg.

 4. златомир иванов каза:

  колко крави трябва да имаш,че да не работиш на загуба.Като разбира се съм наясно ,че не всичко може да се предвиди.

  • linbul каза:

   Извинявай, ако този отговор ти прозвучи грубо…

   За да не си на загуба, на първо място трябва да можеш да разбереш колко е абсурден въпроса ти, поставен по този начин. Ако ти кажа например „двеста крави“, каква полза ще имаш от това?

   Ако нямаш счетоводител или поне познат с икономическо образование, намери такъв, който да ти обясни за променливите и за условно постоянните разходи и приходи и да „проиграе“ цялата ти бизнес схема (на таблици де) с различни бройки крави, докато стигнеш до положителен резултат.

   • златомир иванов каза:

    Няма за какво да ми се извиняваш,напротив каквото има се казва директно и толкова . Относно примера ти за двеста крави,че те ще ме изядат ушите тези крави като се има и напредвид че ще има и телета на различна възраст.Но да вземем например ,че си купя пет крави който са заплодени по 1500лв. броиката ,та всичко ако мине нормално от тези крави ще имам пет телета което е малко вероятно, и всичко ако върви добре до годината телетата ще станат по 300кг. като се има на предвид ,че изкупната цена е около три лева,че аз първата година и парите за кравите няма да мога да си избия ами и като купя електро пастир,като сложим коситба балиране ами те тези крави нали трябва и да пасат някъде ами хубаво аз имам 50 дк. собствена земя но то това е нищо ще трябва да ползвам ичужда под рентаи то не стига че ще чистя запостели и изоставени ливади от дваисет години евентоално за да ми отпуснат някакви пари по СЕПП аз едва ли не съм им длъжник на хората ,че им ползвам земятя стига толкова ,че много се отнесох ище стана досаден.Поздрави и успех на всички ентосиасти

   • linbul каза:

    Абе човек, писах НАПРИМЕР двеста крави. Дадох ти го като пример, че просто бройка нищо не значи, не всичко идва с нея.

    Като те чета, ти явно искаш да си на печалба още първата година. Е сори, това няма как да стане. Поне не съм чувал за такъв случай в селското стопанство.
    Кажи ми например, сметна ли си втората година с тия пет крави? Пак ли ще трябва „да избиваш“ пълната цена на кравите? Пак ли ще чистиш двадесетгодишни запустели пасища? Или пак ще купуваш ново оборудване и т.н.? Всичко това (покупка на крави, запазване на женските телета за нови крави, придобиване и почистване на пасища и ливади, покупка на оборудване или изграждане на огради) са инвестиции за твои бъдещи печалби, а не разходи.
    П.П. Няма как да ти дам точни показатели за твоите си условия, но печелившо месодайно говедовъдство не се прави с пет крави, нито с 50 декара, още по-малко с ентусиазъм. Нужно е много мислене и знания, сериозни инвестиции и здрава работа. И моля те, послушай съвета ми от предишния ми коментар.

  • herkal каза:

   Посто смятай по 5000 лева на бройка при телета за угояване и не по малко от 32 ,64,96 и т. н. Тук не е включена инвестицията по добива на храната.Това ще го знам август след пребирането и на силажа.

   • златомир иванов каза:

    За какви 5000лв на бройка става на въпрос,ще бъдеш ли по точен.;

 5. gorskiq каза:

  Само в Троянския край (откъдето съм и аз) има поне 30 стопанства – месодайно и комбинирано (в това число и малките – 5 – 10 крави) Организацията на производители, пък било то и под формата на асоциация е необходима най – вече на самите производители. За съжаление има трайна следа останала от „комунизма“ в съзнанието на българския фермер.
  Хората си мислят, че са си още в ТКЗСто!!!
  Малко след статията за месото, в МETRO в новия каталог излезе подробна информация с малко по – малък асортимент от артикули, но забележете с произход Холандия. …. Пък ние нека продаваме на косоварите за по 2.50 живо тегло.
  Успех на всички!

  • linbul каза:

   Здравей горски,
   Темата за асоциацията май още не е узряла съвсем. Пълна апатия е обхванала народа…

   А за продажбите не е съвсем така, но ще си говорим някой път лично по темата. Със сигурност все още българските фермери нямаме количество и постоянство на качеството, за да се продава българско месо в Метро или друга голяма верига.

 6. Стария каза:

  Линбул ти добре пишеш тука в блога но нали знаеш че доста хора не знаят че трябва да цъкнеш на него за да влезеш и да четеш.А и нашенци ги мързи да четат та знае ли се .А четене му е майкята нищо друго ЧЕТЕНЕ.Та после като влезеш в твоя или друг подобен блог да знаеш на кой свет си и ако питаш нещо то да е нещо особенно а не елементарни неща.Да не губиш времето и да отегчаваш собственика на блога с елементарни неща.Поздрави за прекрасното и много нужно четиво.Се некой ден и у нас ше се пръкне някаква организация и бавно ше заплуваме напред.

 7. Pingback: „Поздравления“ | Месодайно Говедовъдство

 8. sanko каза:

  dokede 6te si igraete elate v selo **** i vi6te kakvi tromozi za tezi jivotni tova neye zamedeles za men molyavi vi6tegi iyim karayite da gledat tezi jivotni hubavi kak to se gledat horata as li4no mislya 4e ve4e imat tezi jivotni 6ap ….

  Редактирано от linbul:
  Този блог не е и няма да бъде място за клевети срещу когото и да било. Ако виждате реален проблемвъв фермата на колегата, можете да се оплачете в съответната РВМС Шумен – тел.054 860 777. И моля Ви, не използвайте безотговорно думата „шап“.

 9. Цветан Петков каза:

  Много полезно материалче, като вет. лекар и надявам се бъдещ животновъд, много се радвам, че има позитивни хора като вас.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s