Стартирате ферма? Необходими практически знания

Навярно всеки от вас се сблъсквал с омагьосания кръг „всички търсят хора с опит, а опит никой не предлага“. В говедовъдството има много неща, които няма как да научите с четене или гледане на снимки/клипчета в интернет. Голяма част от нещата, които изброявам по-долу, се учат и практикуват в специализираните учебни заведения (техникуми и институти), тази статия е по-скоро за „останалите“ бъдещи фермери.

Преди да започнете да купувате и отглеждате говеда, не е зле да придобиете поне начални практически знания и умения, вместо да превръщате фермата си в тестов полигон за „новобранци“. Естествено, няма как в една сутрин да „осъмнете“ с всички знания и умения, които фермерите натрупват с дългогодишен опит, но пък поне минимални познания ще ви спестят доста неприятни изживявания.

Говедата, както и всички други добитъци, не могат да ви говорят с думи. Те „показват“ визуално какво им е (болни ли са), дали получават храна (и вода) в достатъчно количество и качество, какво е теглото им, дали продавача ги е „напомпал“ с вода предната нощ, дали е време да извикате осеменителя… Ето няколко неща, които е хубаво да се научите да преценявате „на око“ възможно по-скоро:

 • приблизително тегло на телета и тегло на възрастни животни;
 • приблизителна възраст на телета и на възрастни животни;
 • охраненост – телесна кондиция. Нарича се и „оценка на телесното състояние“ (ОТС).
 • здравно състояние, симптоми на често срещани заболявания.
 • различаване на „охранено“ от „нахранено“ говедо. Това е много важна преценка при покупка на животни.
 • откриване на разгоненост.
 • откриване на „темпераментни“ (прекалено буйни) животни.
 • признаци за жажда.
 • щях да пропусна – сигурно различаване на мъжки от женски 🙂 от възможно по-голямо разстояние… Сериозно, веднъж да наречете бика „крава“ пред търговец или колега фермер например, и преценката му за вас и за парите, които да ви даде/поиска… ъъъ… ще се промени доста.

Като сме подкарали на оценки, ето и няколко други, от които зависи бизнеса ви:

 • общо състояние на пасище – с други думи „хубава ли е тревата“ на различни пасища.
 • признаци за изпасано и преизпасано пасище. „Разчитане“ на поведението на говедата по време на паша.
 • по каква трева „си падат“ говедата и коя не им е „по вкуса“.

За да стане съвсем отчайваща задачата ви, не е зле да придобиете и някои умения – най-вече водене на стадо, вкарване и изкарване от ограждения и отделяне на животни от стадото. В това отношение приемайте наученото от практиката с известна предпазливост, по-нататък ще пиша статия за основни принципи.

ЗАЩО?

Ако сте прочели всичко изредено по-горе, вероятно вече ви е „просветнало“ за важността на тези знания и умения. Още по-вероятно си мислите, че с наемането на опитен пастир ще си решите проблема… и ще сгрешите. Всъщност това е друга тема, ще напиша отделна статия.

КАК?

На първо място – станете от компютъра и пътувайте много. Търсете кравеферми (месодайните са малко, ще трябва да се „задоволите“ и с млечни) и угоителни ферми за телета. Запознайте се с пастирите и с фермерите и прекарайте възможно повече време с тях. По възможност си намерете фермер в близост до вашата бъдеща ферма, който да ви бъде „ментор“ (а де, май се нарича „наставник“). Повече съвети ще има в следващата статия за пастирите.

Реклами
Публикувано на Как да направим ферма, Отглеждане на месодайни говеда. Запазване в отметки на връзката.

8 Responses to Стартирате ферма? Необходими практически знания

 1. Daniel каза:

  Съветите Ви са ми от огромна полза

  • linbul каза:

   Благодаря за коментарите и се надявам наистина да имате реална полза от статиите!

 2. Daniel каза:

  Ами реална полза за мен има. Блога е като фар в морето по време на буря. Преди две седмици започнах да събирам книжни материали за животновъдството. Паралелно търсех и в нета. Всичко, което намерих звучи твърде академично и убива ентусиазма. Вашият блог напротив – достъпен, ясен, пропит с личен опит, достоверен, ненатрапчив и вдъхновяващ. Най-искрено Ви поздравявам и отпивам голяма глътка ентусиазъм за Ваше здраве.

 3. Петър Узунов каза:

  Поздравявам Ви,чета по форумите,то един песимизъм…….Надявам се все така да продължавате и занапред

 4. Нико каза:

  Здрасти и от мен,

  блогът наистина е много полезен и информативен, благодаря ви!
  Не съм изчел все още всички статии, може и да е споменато някъде, но позволете ми да попитам: грубо колко площ (дка.) е необходима за целогодишното изхранване на едно животно (без зърно) на открито пасище? Знам, че площа ще варира, според много фактори, но питам ориентировъчно? А прилагане на принципът на: Holistic Management by Allan Savory (ако сте запознати с неговата работа) дали ще намали необходимата площ драстично?

  благодаря много.

  • linbul каза:

   Здравей Нико,
   Някъде май го коментирахме, ще го напиша пак:
   Добивът на тревен фураж (паша или сено) зависи ужасно много от почвата, климата, вида на тревите и мениджмънта. Разликата в добивите между много слабо пасище и много плодородно е от порядъка на 6 пъти! Каквото и да смятате, зависи точно вашите пасища какви са. Средно се счита за около 30-50 дка/крава, но това може да се измести до 10-120 декара.
   Мениджмънта може да увеличи добивите или поне да удължи пасищния сезон, но промяната е примерно от 30 на 20 декара/крава. За много бедни пасища е почти безполезно, а за много плодородни – излишно.
   Още нещо – много често чувам „целогодишно отглеждане на открито пасище“, което хората си превеждат като „без сено“. Дори и да нямате дълбоки снегове, като при нас, какво ще правите с разкалването през зимния сезон?

   • Нико каза:

    Багодаря за бързият отговор.

    Аз още съм на фаза “research“, така че просто събирам информация, колкото се може повече. не съм решил нищо конкретно 🙂

    Но, цифрите, който цитираш по-горе са плашещи. Аз по-скоро съм се ориентирал към ферма тип “малко стопанство“, така че кравите биха били само част от животните, но май ще се откажа от тях нацяло, или може би една за личните нужди…

    Аз ще разполагам с най-много 20-30 декара (равнинен терен, сравнително плодороден) и поне на 5 ще засадя малка горичка, плюс овошки и зеленчукови лехи… идеята ми беше “като гледам една крава, защо да не гледам 10-15?!“, ама ще трябва да се откажа май…

    Под “целогодишно отглеждане на пасище имах предвид“ без обор, не без сено… докато не видях вашите крави, не допусках, че в България могат да зимуват навън… 🙂

    Ще проуча и овцевъдството (месодайни, без вълна), може би е по-добър избор с оглед на ограничената ми площ…

    Още веднъж ви благодаря, ще следя блогът ви с интерес, вие сте истинско вдъхновение. 🙂

 5. Pingback: Стартирате ферма? Необходими практически знания | Говедовъд

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s