Чудо? (лично и критикарско)

Във връзка със започването на изплащането на субсидиите за глава животно на сайта на Асоциацията на млекопреработвателите бяха изнесени данни за сумите за плащане и друга статистика… Не мога да скрия учудването си от следното:

„За месодайните крави по документи досега са били 10 000, тази година са 36 777 животни , което свали и цифрата на подпомагане, но те имат право на помощ и на глава животно + 80 лв.“

Ура, другарки и другари! Вече няма да се налага да внасяме от чужбина крави и юници. Българския селекционен гений успя да направи това, което човечеството се мъчи да постигне за хилядолетия! Месодайни крави има, само дето не сме си отваряли очите добре. Утроили сме популацията за една година!

Сега малко по-сериозно по темата…

Допълнителното подпомагане е за „крави с бозаещи телета“, то не засяга породите. Идеята му е да се стимулират повече фермери да се откажат от производството на мляко, с което да се намали риска от свръхпроизводство. С други думи – „отказваш се от млечна квота, спираш да доиш кравите, оставяш телета да консумират млякото им, преминаваш постепенно към месодайни породи, от това приходите ти падат много и ето някой лев допълнително да компенсираме“. Чрез „отглеждане по месодаен способ“ много фермери могат да прескочат оборудването на обори и интензивното отглеждане и да започнат действително да се грижат за запустелите пасища… Мярката е и за тези ентусиасти, които тепърва започват да правят ферми за истински месодайни говеда. Цената на телешкото в България е много ниска (даже прекалено), субсидиите са още по-ниски (за сравнение френските фермери получават 280 евро на месодайна крава) и за да се запази поне някаква конкурентоспособност и шанс за сносен живот на дребния фермер, наистина е нужно подпомагане.

Като гледам числата обаче, не вярвам точно това да се е случило. Проблемът е, че и хората из българската и особено европейската администрация трудно ще повярват. Най-малкото би трябвало или млекопроизводството да е паднало много драстично и да има масово отказване от млечни квоти (няма такива индикации), или да е направен огромен внос на месодайни породи (и да са ги скрили някъде). Няма да изброявам детайли какво вероятно е станало, защото могат да послужат за инструкция за злоупотреби за следващи мераклии.

Пиша тази статия, за да помоля колеги-фермери, които биха (или вече са) се изкушили да злоупотребят с тази мярка – пичове, когато си помислите, че сте големи тарикати, залагате сериозна сума пари на това, че около вас е пълно с балъци. Да ви напомням ли какво стана с „код 6“, не повтаряйте стари „грешки“. Ако утре се спре тази мярка, кой печели от това?

И още нещо – за досегашните десет хиляди глави леекичко бих поспорил. Понеже през 2010г. за първи път се прави диференцирано плащане към месодайни крави (по-точно „крави-кърмачки“), досега на никой не му е пукало за точна статистика, десетте хиляди бройки са изсмукани от пръстите, „да не срамуваме пред Европата“ с по-малко число.

П.П. Понеже някой ще реши, че рева като ощипана мома, ще направя едно уточнение. Понеже искахме да сме гъвкави по отношение на бройките в стадото, не сме кандидатствали по мярката за месодайно отглеждане, за която пиша тук. Нито работата ни е опряла до тази мярка, за да зависим от нея и за в бъдеще. Писах това, за да не съсипваме от лакомия (и то на дребно) месодайното говедовъдство още в зародиш.

Реклами
Публикувано на Разни. Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Чудо? (лично и критикарско)

 1. burgundec каза:

  Наистина чудо. За какъв коментар ни моли автора. То ЧУДЕСА не се коментират. Направихме -разбирай в нашата страна-страшна селекция. 10000 броя месодайни крави-едва ли има повече от 1000 чистопородни и кръстоски такива. За тез дето казвам чистопородни и те не се знае колко са близо до породата за която се водят. Тази година станали 36000 без да се внесе нищо. Интересно как го правим това , като думата селекция поне в момента е куха-защото е изключено да се говори ,че на днескашния ден имаме селекция. Интересно кои е подписал тези списъци. И сега откъде се взеха тези крави фантоми..Никои не се отказва от квотите- тук пък другия феномен-не си изпълняваме квотите с 30 процента и в същия момент продаваме квоти на фермерите които искат да вървят напред.Значи тези крави – фантоми не идват от млечните, месодаини нямаме и какво остава-отново да се прави измама на гърба на малкото фермери които найстина отглеждат месодайни крави. С други думи скоро няма да имаме истинско месодайно говедовъдство.

  • linbul каза:

   Здравей, Бургундец. За много години и бъди жив и здрав!
   По темата не ми се коментира. То и няма какво да се каже повече… Ако наистина е скочило толкова поголовието, само можем да се радваме за това.

 2. krasen todorov каза:

  Zdravei pisahti ,no sigurno si si sminil imeila neznam kakva e pri4inata stee jalko ako sam az,ako nee taka otgovori na zapitvaneto mi,poneie sam ukpil bilet za tezi dati ,blagodarja predvaritelno.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s