Текущи разпродажби на месодайни крави и юници

Много се чудих дали изобщо да пускам тази статия. Целта й не е по никакъв начин лично облагодетелстване (не че би имало нещо лошо в това), просто се опитвам да съм полезен.

Предстои ни внос на разплодни животни за нуждите на нашата ферма. Покрай това вече няколко месеца водим усилена кореспонденция с няколко европейски и български фирми, които се занимават с експорт-импорт на разплодни животни.

При внос на разплодни животни обикновено попадате на два случая като източници:

Редовен внос

Редовни оферти за доставка на животни може да получи всеки и по всяко време, стига да влезе във връзка с подобна фирма и да говори някакъв език за чуждестранните такива. В масовия случай се получава оферта за съответно един-два и повече тира с животни, които в зависимост от възрастта са между 30 и 35 бройки в камион. Обикновено тези животни се събират от няколко ферми в карантинен център в страната износител. Фермерите запазват част от женските телета за ремонт или разрастване на стадата си и продават излишъка. Това не значи, че качеството е лошо, просто е причина за сравнително малката бройка на продавани животни от ферма и нуждата от окрупняване на доставката. Често се прилага принципа на „ти избираш“ – т.нар. селекция, при която представител на фирмата доставчик ви разхожда при фермите да си изберете конкретните животни. Повече подробности, тънкости и контакти ще напиша в някоя следваща статия, тази е за друг случай.

Разпродажби

Всъщност това е масовия източник за големи доставки и за основаване на стадо. Разпродажба се прави, когато цялото стадо от дадена ферма се продава по една или друга причина (пенсиониране на собственика, фалит, други затруднения…). Обикновено в този случай цените са значително по-ниски (заради спешност на продажбата) и имате шанс да закупите и крави, освен юници или телета. На всичко отгоре източника е само едно стадо, което си е предимство. Проблемът с разпродажбите е, че обикновено трябва да се реагира бързо.

Добавено: при разпродажба не сте длъжен да купите цялото стадо, количествата са както при обикновения внос.

Вероятно има и други, в текущия момент знам за две разпродажби:

  • Много голямо стадо чистопороден Абърдийн Ангус, според мен доста прилично качество. Намира се в Дания, причина за разпродажбата е изтичане на договор за ползване на пасища и оттегляне на собственика в пенсия. Цената е на бременна юница или крава до второ теле, със транспорт до България и пълна здравна застраховка и за следващите осем дни след доставката. Отелванията са планирани за Май-Юни. Няма пълен произход (натурални заплождания от няколко бика в стадото, следователно не може да се запише бащата). Цена около 1,550 евро без ДДС (в зависимост от мястото на доставката може леко да мърда). Важно: селекцията (избора на животни) трябва да се направи преди 04. Март. Доставката е най-късно края на Март заради напредналата бременност. Контакт: BOVI-DENMARK A/S. Ако не говорите чужди езици (руски, немски, английски или датски), драснете ми един мейл да ви преведа заявката. Добавено: Вече не е актуална.
  • В Еастра (българската) имат много добра оферта от разпродажба на Шароле от Франция. Става въпрос предимно за млади незаплодени животни, но най-добре се свържете с тях за повече информация. Цената определено беше добра.

Ако някоя от другите български фирми доставчици има подобна информация или оферти, няма проблем да остави коментар под статията, за да достигне до повече колеги.

Реклами
Публикувано на Как да направим ферма, Разни и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

One Response to Текущи разпродажби на месодайни крави и юници

  1. cveti каза:

    има ли ве4е някои които да си е закупил ангус и да ги отглежда в Бьлгария

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s