Европа? Регистри – мегистри

продължение на поредицата. Особено на вниманието на МЗХ, ДФЗ, браншовите организации и всички знайни и незнайни войни, които творят Стратегии за развитие на българското животновъдство (и им се плаща за това)

Да започнем с една малка подробност, която превърна всички животновъди в планинските райони в престъпници (нарушители на закона).

Българското правителство не спи и се опитва да урегулира всяка една дейност със съответна наредба. Няма лошо, хубаво е хората и особено бизнеса да знаят кое как трябва да се прави и съответно да си плащат глоби за нарушенията. От Февруари 2011г. си имаме

“НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ДЕЙНОСТТА НА ЖИВОТНОВЪДНИТЕ СТОПАНСТВА В ПЛАНИНСКИТЕ И ДРУГИТЕ НЕОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНИ РАЙОНИ

Издадена от Министерството на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.11 от 4 Февруари 2011г.” връзка към целия текст на наредбата

Да оставим настрана факта, че няма подобна наредба за останалите (облагодетелствани?) райони, колегите там да си чупят главите. Да оставим и това, че това май е единствената наредба без съответен номер и други атрибути на елементарното право. Във въпросния документ ясно и точно е разписано например как аджеба трябва да се заплождат животните:

Чл. 11. (1) Заплождането на животните трябва да протече в оптимални срокове, без да се затруднява отглеждането на приплодите и да се осигури оптималното им развитие.

(2) При естествено покриване трябва да се използват мъжки разплодни животни, показвали отрицателни резултати при изследване за туберкулоза, бруцелоза, ензоотична левкоза, лептоспироза и инфекциозен ринотрахеит за бици, бруцелоза и заразен епидидимит за кочове и бруцелоза за пръчове. Тези животни могат да се използват максимум две последователни години в едно стадо с цел избягване на стихийното родствено покриване.

(3) Мъжки разплодни животни, които не отговарят на изискванията на ал. 2, не трябва да бъдат допускани в стадо с наличие на женски животни.

(4) За изкуствено осеменяване и естествено покриване се използват САМО мъжки разплодни животни, вписани в Националния регистър на мъжките разплодни животни в съответствие с чл. 18, ал. 6 от Закона за животновъдството.

С други думи, нямаш право да използваш какъвто и да е бик, трябва да е регистриран! Казах си: “чудесно, дай да видим тоя регистър и ако трябва да си регистрирам бика в него. Няма да сме нелегални я.”

Потърсих тоя регистър, даже и го намерих на страницата на ИАСРЖ (изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството). Държа да подчертая, че създаването и поддържането на регистъра е основна функция на цяла агенция. Какво се оказа – регистъра съдържа данни само от 2005 до 2008 години включително, после на практика спира да съществува! Най-голям брой регистрирани мъжки говеда има през 2008 година – 5 (пет!) броя, всичките са собственост на същата агенция. Млечни, месодайни… пет. Това обаче е за 2008-а.

image

Тъй като явно към днешна дата (18.05.2011) в България няма нито един регистриран бик за естествено или изкуствено заплождане, декларирам публично и най-отговорно от този блог:

Ако някой контролен орган види бременна крава или малко теленце в моето стадо, да счита това за резултат от божествена намеса и непорочно зачатие! Биците, които възнамерявам да отглеждам за стадото си, ще бъдат само с декоративна цел и няма да се използват за заплождане. Ако нещо ви заприлича на изкуствено заплождане, считайте го за медицински преглед.

Advertisements
Публикувано на "Стратегически" и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

10 Responses to Европа? Регистри – мегистри

 1. Longanlon каза:

  самата ал.1 от чл.11 която си цитирал е шедьовър на чиновническото плиткоумие и нищоказване. какви са тия „оптимални срокове“, какво точно се определя като „оптимално развитие, какви ще са законовите последици ако случайно „се затруднява отглеждането на приплодите“ и каква изобщо е работата на законодателя да определя дали отглеждането (от теб) на собствените ти приплоди ще е затруднено, остава пълна загадка за мен (предполагам и за теб, а сигурен съм – и за създателя на закона)

 2. linbul каза:

  Лонги, благодаря за коментара. Покрай нелогичното ми старание да съм (както казва скъпият ни министър) „изряден и коректен земеделец“ чета и даже се опитвам да спазвам купища подобни… ъъъ… разпоредби. Не че си получих субсидията за това.
  Когато се упражняват в изрази от сорта „да звучи добре пред европейците/матряла“, няма проблем. Поне докато не ми дойде някой чиновник да ми търси сметка за неоптималност де.
  Проблемите настъпват точно като забием в конкретиката – преписваме наредба от Чехия например, без да гледаме че техния регистър съдържа 20,000 (двадесет хиляди) бика. В нашия няма нищо, ама наредба си имаме. А за дискриминацията по райони да не говорим.

 3. Longanlon каза:

  ами даже да има и у нас регистър с много бикове, не ми стана ясно от какъв зор трябва да си заплождаш кравите само с регистриран бик. това са си твоите крави, телетата им са за месо… кво, ако са от нерегистриран бик отровни ли стават?

 4. burgundec каза:

  За съжаление , така е момчета. Сблъсквал съм се с тези творци на Наредби. Не виждате ли ,че от този член няма никаква логика.Всъщност има само едно нещо-Държавата-защото тя твори наредбата да покаже, че тя е властващата и винаги когато реши може да извади калъчката. Всъщност този член е напълно излишен. Животните са твои и ще си ги заплождаш с както си искаш и с каквото си искаш, разбирасе хуманно което си е вече изискване. Друг е въпроса ако си член на асоциация и си поел ангажимент да работиш по някаква програма. Относно регистъра. Отново Държавата иска да е велика. Регистъра навсякъде по света се прави от асоциациите. Защо се изненадваш, че ИАСРЖ има записи отпреди 5 години. Агенцията нито има крави нито има ферми , какво я интерисуват толкова регистрите. Всъщност и тя незнае в момента какво да прави. Какво да Ви кажа, май е най-добре да станете членове на европейска асоциация да не се мъчите с тези наредби.

  • linbul каза:

   Бургундец, в много държави от Европа регистъра е единен и се поддържа технически на държавно ниво, а за „пълненето“ му с данни отговарят породните асоциации. Според мен ИАСРЖ би трябвало да администрира подобен регистър, но трябва да поработят малко с асоциациите, да си оправят системата и чак тогава да се мисли кои фермери какво са длъжни да правят.

 5. creestiivo каза:

  hello

 6. GrainiaUndire каза:

  влвы

 7. remerosgrkq каза:

  rthrthfg dgdgerger

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s