Типове косачки: самоходни, палцови

В статията става въпрос за косене за сено, тези които искат да си „подстригват“ ливадата в двора няма да намерят нищо полезно тук.

Както няколко пъти съм подчертавал, в месодайното говедовъдство повече усилия отиват за отглеждане и добиване на тревен фураж, отколкото за грижа за самите животни. По тази причина (и за разнообразие) продължавам с набраната инерция по темата за пасища, ливади, сено и т.н. В следващите две статии искам основно да дам няколко съвета при избора и използването на различните типове косачки.

imageНожичния тип на косене е най-стария механизиран метод за косене на трева. В основата му е движението “наляво-надясно” на греда с прикрепени към нея “ножове”, подобно на машинка за подстригване. Често за косачки, работещи на този принцип, се използва наименованието “палцови”, заради защитните шипове (палци), които стърчат пред ножовете. Трябва да се отбележи, че почти всички зърнокомбайни все още използват този метод за рязане на стъблата на растенията. При косенето на трева той за съжаление вече е поостарял. Ето основните представители:

1. Бе-че-ески – БЧС, BCS.

image

Това са самоходни косачки с ножичен (палцов) косилен апарат, който се намира пред ходовата част на косачката. Задвижват се от едноцилиндров бензинов или дизелов двигател и са с предни задвижващи колела. Има варианти с едно или две задни (завиващи) колела, съответно се наричат “триколки” и “четириколки”. Самото име БЧС е на най-големия производител (италианска фирма с това име), но този тип косачки се произвеждат и продават от още няколко производителя от Италия и бивша Югославия (техните не се произвеждат вече).

предимства: изключително маневрени, леки са, имат най-чист и равен срез. Ако нямате или не ви е нужен трактор за друга дейност, бечееската (особено втора употреба) е най-евтината инвестиция за косене.

особености и недостатъци:

 • БЧС са най-изморителни за оператора – ръцете и краката на управляващия са постоянно под напрежение. Понеже завиването се прави чрез педали, този тип косачки не са подходящи за хора с проблеми с краката!
 • ножичния косилен апарат не се справя с рязането на влажна трева – ако сте в район с тежка сутрешна роса или чести превалявания, това не е косачката за вас.
 • ножичния апарат се задръства лесно с тънки и жилави треви, особено с картъл (алпийска трева, козя брада), като тази на снимката.

image

 • срещата с камъни или плътни къртичини почти винаги е фатална за косилната греда или поне за няколко предпазителя и ножове.
 • ножичните косилни апарати не се справят с косене на полегнали треви, особено с полегнала люцерна.
 • производителността им е сравнително ниска, поради ниската скорост и сравнително тесния откос 100-160см. Причина за това е и честото спиране поради задръстване на ножовете/палците.
 • бензиновият вариант на двигателя харчи прекалено много – от порядъка на 0,7 литра на декар. Дизеловия от своя страна прави зверски вибрации и шум.
 • особеност – ако ви се налага косене в страничен наклон, изберете четириколесния вариант. Те са по-трудни за маневри, но са малко по-стабилни в наклоните.

подходящи са за:

 • косене на гладка повърхност, тип “стадион”
 • за фермери, които не искат да инвестират в трактор (например косят си сами, балират с “външна услуга”)
 • на ливади със сложни очертания, където маневреността е от значение
 • когато тревата е чувствителна на сътресения, например поизсъхнала люцерна
 • евтин вариант за допълнителна или резервна косачка, в случаи на повреда на трактора за основното косене

полезни съвети:

 • при косене на силно наклонени терени по-добре свалете задната част (седалката и колелото) и минете на “ходене след косачката”
 • при ножичните косилни апарати е изключително важно поддържането на ножовете остри. Някои бчс-ки се продават с допълнителен механизъм за заточване (“точило”), който е доста удобен при отдалечени терени.
 • в западна Европа модата на тези косачки поотмина и намирането на резервни части ще става все по-трудно. Запасете се за всеки случай.
 • при тези косачки невинаги важи правилото “по-голямото е по-добре”. Колкото по-широка косилна греда изберете, толкова по-“събрана” ще бъде окосената трева в откоса и това ще затрудни съхненето й. За буйни треви и люцерна изберете по-скромен размер на косилната греда (до 120см).

2. Други самоходни косачки.

Освен БЧС, на подобен принцип работят и техните “батковци” Форшрит Е302 и Е303(подобни на комбайн с хедер до 4м ширина). Косилният им апарат е също ножичен, имат значително по-висока производителност, но заради ширината на хедера им трябва много по-гладък терен. Спрени са от производство преди 30 години.

Много по-комфортни от триколките са така наречените “алпийски самоходни косачки”. Приличат на малко тракторче с кабина и с ножичен косилен апарат отпред. Поради изключително високата им цена не вярвам да добият популярност в България.

imageВ целия този раздел можем да включим и така наречените “палцови косачки”, които се “бутат” пеша (всъщност оператора само управлява) подобно на мотокултиватор. Наименованието “палцови” не е много правилно в случая, понеже може да се използва за всички ножични косачки, но така се е наложило вече името. Тези “полусамоходни” косачки са нископроизводителни и имат всички недостатъци на останалите от ножичен тип. Подходящи са за малки площи и особено за много стръмни терени, където всеки друг по-тежък тип на косачка би бил опасен.

Реклами
Публикувано на Пасища и ливади, Техника и оборудване и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Типове косачки: самоходни, палцови

 1. Daniel каза:

  Да, първия тип косачки е много зле по отношение на неравностите. Освен ниската си производителност по отношение на скорост, палцовите бе де ески намаляват и количеството на добитото сено. Те просто оставят всичко, което не могат да изкосят и резултата е поне 5 бали по-малко.

  • linbul каза:

   Здравей Даниел,
   Относно добива не е съвсем така. Палцовите косачки могат да се настроят за косене много по-ниско, отколкото роторните. Получава се един вид „бръснене“ на ливадата и така може да се „извади“ най-голям еднократен добив.
   Този начин на косене обаче изтощава тревостоя и ще смъкне добивите в бъдеще, затова препоръчвам да настройвате височината на косене на поне 5см над земята.

 2. Мартин каза:

  Здравейте искам да попитам от къде мога да си намеря косачка от втория вид става въпрос за двуколесна .Благодаря.

 3. Гергана каза:

  Здравейте,
  искам да Ви изкажа възхищението си от това, което сте направили и то в един район , в който младите хора намаляват все повече.
  Моля и за един съвет .Разполагам с 180 дка пасище което е силно захрастено с глог и шипка, но не успявам да намеря техника под наем , с която да го изчистя.Намира се в района на с.Шума(гр.Годеч), питам Ви защото е близо до Вас. Имахме идея да засадим една част с овощни дръвчета , а другата да остане ливади.
  Предварително благодаря за отговора.

  поздрави
  Гергана

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s