Продавате ли малки месодайни теленца?

Постоянно ни се налага да отговаряме на този въпрос. Отговорът винаги е еднакъв – не, няма как да се продават малки месодайни теленца. Нито сукалчета, нито на 10 дни, нито на два месеца – няма как! Обикновено обяснявам защо е така. Ще го напиша тук, дано повече хора го разберат:

Първата статия в този блог беше „Какво е месодайно говедовъдство“. Още в нея подчертахме, че най-голямата разлика между млечно и месодайно говедовъдство е, че при месодайното говедовъдство кравите не се доят. Телетата бозаят млякото от майките си докато го има и докато е полезно за кравата и телето – обикновено до 6-8 месечна възраст. Ако някое теле случайно умре, това е сериозен проблем за фермера и той трябва да прави „магии“ по „закачване“ на някое чуждо теле към майката. Това е причината телетата от месодайни породи да не се продават под 6-месечна възраст.

Тук е момента да напомня, че в повечето месодайни ферми, особено в по-развитите в това отношение държави, отелванията се групират в един сезон, обикновено през пролетта. Съответно отбиването им става през есента – от Септември до Декември. Ако търсите отбити месодайни телета от Европа, ориентирайте се това да става през тези месеци – тогава предлагането е най-голямо.

Сега сигурно някой си мисли „баси глупаците, не си доят кравите“. Бих го поканил веднага да опита – повечето месодайни крави не позволяват дори да ги докоснеш, да не говорим за доене. Причината за това е следната: тази крава като теле е бозала от майка си и не е имала почти никакъв контакт с хора, съответно търпимостта й към пипания и манипулации е много ниска. При млечните породи има постоянен контакт с хора – те са източника на храна за теленцата още от първите дни на живота им и този навик остава и когато порастнат.

След всичко това вероятно се чудите защо има доста обяви за сукалчета Ангус например. Както сме описвали в „Генетика – резюме“, кръстоските първо поколение на Ангус с повечето породи предава черния цвят и са без рога. За неопитен фермер такива кръстоски могат да минат и за чистокръвен Ангус, въпреки че половината им гени са всъщност от черношарен „скелет“ например. Предполагам, че повечето подобни обяви са за черно теленце от черношарена крава, в най-добрия случай заплодена изкуствено с Ангус семе. Лично според мен обявяването на кръстоска за чистопородно животно е чиста измама – към фермера, който купува телето, и към крайния консуматор, който не получава съответното качество на месото. Естествено, възможно е някой колега да се е изхитрил да дои крава Ангус (или друга месодайна порода) и да продава теленцето й, но вероятността е много малка. С други думи, четете обявите внимателно.

Публикувано на Отглеждане на месодайни говеда и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to Продавате ли малки месодайни теленца?

  1. Доста информативен и хубав блог , животновъдството винаги ми е било интересно

  2. Baufen каза:

    Да… много интересно, но за мен тази индустрия е гадна. Съжалявам.

  3. Afrodita каза:

    Интересни нещица научих тук. Браво.

  4. thai каза:

    Прекрасно е, че си правите труда да обяснявате така подробно нещата.

  5. Pingback: Продават ли се малки месодайни теленца? | Говедовъд

Вашият коментар